Schrijf je deze maand in voor een opleiding 'met studiebegeleiding' en ontvang 24% korting op de studiekosten! Gebruik kortingscode 'IEDEREEN24%KORTING' in de winkelwagen.

Systemisch werken / Familieopstellingen

Systemisch werken / Familieopstellingen

Systemisch werken/Familieopstellingen is een manier om inzicht te krijgen in jouw eigen plek in een systeem (familie, werk, vrienden- of sportclub), je verhouding met de anderen en de patronen in dat systeem.

Het maakt inzichtelijk hoe jij je verhoudt binnen een groep mensen en wat de werking is van diens (ongeschreven) regels en wetten. En wordt het duidelijk waarom sommige privé en zakelijke relaties wel of niet soepel verlopen en hoe je hier verandering in kunt aanbrengen.

Je leert het Systemisch werken/Familieopstellingen kennen door de toegankelijke theorie tot je te nemen, door lesvideo’s en video’s van praktijkoefeningen te bekijken, door het in kaart brengen van jouw eigen familiesysteem en door het doen van opstellingen, thuis in je eentje of met anderen.

Studiebelasting

Gemiddelde studiebelasting is 4 uur per week bij een studieduur van 4 maanden en is als volgt opgebouwd:

 • lezen lesmateriaal
 • bekijken lesvideo’s
 • bekijken voorbeeldsessies
 • uitgebreid toepassen van de kennis en inzetten van de technieken en instrumenten die je krijgt aangereikt binnen je gezin, met familieleden, vrienden, bekenden, op het werk, etc.
 • opstellen van jouw eigen Genogram
 • maken van 2 elektronische tussentijdse kennistoetsen.

De studiebelasting bedraagt 4 ECTS.

Opleidingsniveau

Deze opleiding wordt verzorgd op HBO-niveau. Als deelnemer aan de opleiding moet je het niveau van de opleiding kunnen volgen. Er is daarom minimaal een MBO-3 niveau vooropleiding vereist. 

Over de opleiding Systemisch werken / Familieopstellingen

Systemisch werken, familieopstellingen: we hebben er allemaal wel eens van gehoord of misschien heb je al een keer een opstelling gedaan voor jezelf als representant. Iedere keer dat we er mee in aanraking komen blijft het magisch. Systemisch werken / Familieopstellingen is een manier om inzicht te krijgen in jouw eigen plek in een systeem (familie, werk, vriendenclub of sportvereniging), je verhouding met de anderen en met de patronen in dat systeem. Het maakt inzichtelijk hoe jij je verhoudt binnen een groep mensen en wat de werking is van de (ongeschreven) regels en wetten. En wordt het duidelijk waarom sommige privé en zakelijke relaties wel of niet soepel verlopen en hoe je hier verandering in kunt aanbrengen.

De ervaringen uit opstellingen met groepen worden al vele jaren ook individueel toegepast. Opstellingen waarbij we gebruik maken van vloerankers of tafelopstellingen (met poppetjes of placemats) zijn een goed alternatief. Zodat je niet alleen met een groep mensen, maar bijvoorbeeld ook prima alleen een opstelling kunt doen.

In deze online opleiding Systemisch werken / Familieopstellingen krijg je een gedegen theoretische basis aangereikt over het Systemisch werken. Daarnaast ga je ook praktisch aan de slag, met het in kaart brengen van jouw eigen familiesysteem en met het doen van opstellingen, thuis in je eentje of met anderen. Zodat je leert en ervaart waarom je bepaalde keuzes maakt, welke onbewuste patronen jouw gedrag bepalen en waarom dit je in de weg kan zitten.

Resultaat

Het resultaat van deze opleiding is:

 • Je hebt inzicht in de werking van je onderbewuste op je denken en handelen
 • Je weet wat je overlevingspatronen zijn
 • Je begrijpt hoe patronen en trauma’s uit je familiesysteem generaties lang doorwerken
 • Je bent je bewust van je belemmerende patronen en weet hoe je die met effectief gedrag kunt doorbreken
 • Je kent de diepe werking van liefde en loyaliteit
 • Je hebt inzicht in de mogelijkheden tot heling en autonomie
 • Je ontdekt je diepe verbondenheid met je eigen plek in het systeem en degenen die er voor jou waren.

Hoe gebruik je deze opleiding in de praktijk?

Alles wat je leert en ervaart in de online opleiding Systemisch werken / Familieopstellingen kan je direct toepassen op jezelf, binnen jouw eigen familie en gezin en, als je als professional werkzaam bent, ook binnen jouw huidige werk. Want hoe we ons verhouden tot anderen speelt een centrale rol in ons leven en in ons welbevinden. Het speelt dus altijd en overal. Deze opleiding draagt er aan bij dat wij ons daar bewuster van zijn, zodat we rekening kunnen houden met wat wij en anderen meenemen in onze interactie met elkaar. Waar uiteindelijk iedereen baat bij heeft!

Je kunt deze opleiding ook gebruiken als aanvulling op eerder gevolgde beroepsopleidingen. Bijvoorbeeld als je werkzaam bent als docent, als intern begeleider, als coach, als therapeut, als HR-medewerker of als ARBO-medewerker.

Wat maakt deze opleiding extra interessant? Je leer veel over gedrag, van jezelf en van anderen. Over hoe gedrag tot stand komt op een bewuste en een onbewuste manier. Je weet gebeurtenissen uit het verleden te plaatsen en te relateren aan hoe jij je nu voelt en gedraagt. En kunt dat ook beter plaatsen als het gaat om het gedrag van anderen. Vaak horen we dan ook dat mensen die de opleiding zijn gaan volgen dit ervaren als ‘een cadeau voor zichzelf’!

Inhoud online opleiding Systemisch werken / Familieopstellingen

De opleiding Systemisch werken / Familieopstellingen kent de volgende modules:

 • Module 1: inleiding, theoretische achtergrond, begrippen, Genogram maken, oefeningen
 • Module 2: systeemprincipes, binding, ordening, balans tussen geven en nemen, oefeningen
 • Module 3: systeemdynamieken, oefeningen
 • Module 4: polariteiten, schuld/onschuld, schaamte/schaamteloos, mannelijke en vrouwelijke energie
 • Module 5: opstellingstechnieken, begeleiding van een opstelling.

De online opleiding kent een duidelijke structuur en werkwijze: je leest allereerst het schriftelijke lesmateriaal. Daarna bekijk je de ondersteunende lesvideo’s en leert op deze manier de theorie en de achtergronden. In deze opleiding maak je een Genogram over jouw familiesysteem en maak je 2x een elektronische multiple choice toets over de lesstof.
Al tijdens de opleiding ga je het geleerde in de praktijk brengen door het toe te passen thuis, op het werk, met mensen in jouw omgeving. Overal waar je andere mensen tegenkomt kan je de nieuwe kennis in praktijk brengen. Een leuke, speelse en leerzame manier om ervaring op te doen.

Naast nieuwe ervaringen komen er vast ook vragen boven. Deze kan je tijdens de opleiding in de digitale leeromgeving stellen aan de docent. En vervolgens ga je verder met het leren en in praktijk brengen, net zolang tot je het gevoel hebt dat je de kennis echt kunt toepassen. De studiebegeleiding is drie jaar lang voor jou beschikbaar.

Vragen over deze opleiding? Wij helpen je graag verder.

Gratis proefles

Accreditaties

Studiekosten

Zelfstandig

Kosten voor de online opleiding Systemisch werken / Familieopstellingen zijn € 599,- (BTW vrijgesteld)

De studiekosten zijn inclusief:

 • 6 Jaar toegang tot de online opleiding
 • examenkosten
 • inschrijfkosten
 • Certificaat van de Holistische Academie.

In veel gevallen is het deelnemers gelukt de opleiding vergoed te krijgen door de werkgever

Je kunt de studiekosten in 1x betalen of zonder extra kosten in 3 termijnen.

Met studiebegeleiding

Kosten voor de online opleiding Systemisch werken / Familieopstellingen zijn € 699,- (BTW vrijgesteld)

De studiekosten zijn inclusief:

 • 6 Jaar toegang tot de online opleiding
 • 3 jaar studiebegeleiding door de docent
 • examenkosten
 • inschrijfkosten
 • Geaccrediteerd diploma van de Holistische Academie.

In veel gevallen is het deelnemers gelukt de opleiding vergoed te krijgen door de werkgever.

Je kunt de studiekosten in 1x betalen of zonder extra kosten in 3 termijnen.

“Ik vind deze opleiding tot nu toe zo bijzonder mooi! Wat een inzichten heb ik nu al. De herkenning in patronen en waar die vandaan komen is voor mij een eye-opener. Dank hiervoor.”

Suze

“Ik vind deze opleiding tot nu toe zo bijzonder mooi! Wat een inzichten heb ik nu al. De herkenning in patronen en waar die vandaan komen is voor mij een eye-opener. Dank hiervoor.”

Suze

Bekijk ons aanbod