Les 8 Liefdevol Leven

Liefdevol Leven test & thema Verbinding


8.1 Liefdevol Leven test

We starten de opleiding Holistisch Coachen Online met het maken van de Liefdevol Leven test.

De Liefdevol Leven test helpt jou om een keuze te maken met welke van de 8 thema’s  je als eerste aan de slag gaat binnen het programma Liefdevol Leven. En het laat je zien waar je nog het meeste in kunt groeien. De test maak je aan het begin en aan het einde van de opleiding.

De Liefdevol Leven test bevat 64 vragen over alle 8 de thema’s van Liefdevol Leven. Je kunt kiezen uit 4 antwoorden:

  • Geheel niet mee eens
  • Matig mee eens
  • Voldoende mee eens
  • Geheel mee eens.

Kijk dan bij welk thema je de meeste kruisjes hebt gezet bij ‘Geheel niet mee eens’ en ‘Matig mee eens’ en je weet met welk thema je kunt beginnen. 

<object class="wp-block-file__embed" data="https://online-ha.nl/wp-content/uploads/2023/08/Test-Ontwikkeling-Liefdevol-Leven.pdf" type="application/pdf" style="width:100%;height:600px" aria-label="<strong>Download hier de Liefdevol Leven testDownload hier de Liefdevol Leven testDownloaden8.2 Thema Verbinding

Hieronder de uitwerking van de les over het thema Verbinding.

Als we aan verbinding denken, dan denken we daarbij al snel aan onze verbinding met anderen. Alleen… is het niet zo dat we pas echt goed kunnen verbinden met een ander als we de verbinding met onszelf goed kunnen voelen?

Steeds meer mensen hebben er last van dat ze de verbinding met zichzelf niet goed kunnen voelen of zelfs zijn kwijtgeraakt. Dat ze de tijd niet nemen om er te zijn voor zichzelf. Dat ze het te druk hebben, dat ze geen nieuwe initiatieven starten omdat er te veel dingen spelen in hun leven. Waardoor ze moe zijn, prikkelbaar, slecht slapen etc.

Of mensen die zeggen dat ze vooral in hun hoofd bezig zijn, dat het daar heel druk is en dat dat alle aandacht vraagt. Wat tot gevolg heeft dat ze zich ‘leeg’ voelen. Dat zijn allemaal signalen van mensen die aangeven dat ze op de één of andere manier de balans zijn kwijtgeraakt. De balans die nodig is om in verbinding te zijn met onszelf. Om te kunnen voelen en ervaren wat ons lichaam te vertellen heeft. Of over waar onze intuïtie ons naartoe wil leiden.


Laten we dit eens bekijken met behulp van de 5 holistische niveaus.

Het mentale niveau

In de eerste 25 jaar van ons leven hebben we met alle opleidingen die we hebben gevolgd, alle workshops die we hebben gedaan en alle boeken die we hebben gelezen bovenal ons hoofd ontwikkeld en versterkt. Vervolgens gaan we aan het werk, doen allemaal nieuwe indrukken op leren ervan alles bij en ons hoofd ontwikkelt zich steeds verder.

Ook als we ouder worden komen er allerlei nieuwe zaken langs, zoals nu de computers, smartphones en in de nabije toekomst robots en kunstmatige intelligentie die ons voorzien van nieuwe informatie, van kennis en vooral van heel veel prikkels. Ons hoofd blijft dus super actief en in ontwikkeling, van jong tot oud. En vraagt daarmee ook continue aandacht en energie.

Het fysieke niveau

Als je heel druk bent in je hoofd, hoe is het dan met het contact met je lichaam? Voel je jezelf letterlijk nog wel eens? Raak je jezelf nog wel eens liefdevol aan? Ben je in contact met de signalen die jouw lichaam afgeeft? Met de pijntjes hier en daar die, als ze langer blijven, jou ook wat willen vertellen. Luister je daarnaar? Of is het: ‘niet zeuren, we gaan nog even door, het verdwijnt vanzelf weer’.

Bij elk thema in dit boek tref je een oefening aan om het contact met jouw lichaam bewust aan te gaan. Sta erbij stil wat het voor jou betekent als je het contact met je lichaam weer bewust aangaat. Ons lichaam is de belangrijkste hulpbron waar we de hele dag mee rondlopen. Die we steeds minder inschakelen om onszelf weer in balans te krijgen. Let dus op je lichamelijk gevoel, sta er eens echt bij stil en voel wat er te voelen valt op dit moment. Jouw lichaam heeft je vast het nodige te vertellen.

Het emotionele niveau

Een ander niveau is het emotionele niveau. We zijn immers niet alleen onze gedachten en ons lichaam, we hebben ook emoties bijvoorbeeld: bang, boos, bedroefd en blij. En die ervaren we de hele dag. Het zijn belangrijke drijfveren van ons gedrag.
Ook daarbij geldt de vraag: In hoeverre ben je je er bewust van hoe je je emotioneel voelt? Ben je bijvoorbeeld nog wel eens blij gedurende de dag? ‘Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd’ is een bekende Nederlandse spreuk. En dat soort spreuken zijn er niet voor niets.
Hoe vaak kijk je de dag stralend tegemoet? Ben je vanuit die blijheid ook aardig tegen andere mensen? Hoe vaak begroet je onbekende mensen op straat? En help je een ander?  Ook dat zijn zaken die worden gedreven door jouw emoties op dat moment.

Het energetische niveau

Zoals je wellicht weet worden we omgeven door onze eigen energie. Vaak stellen we dat voor als een soort ‘ei’ om ons heen die we de hele dag vullen met onze eigen energie. Dat voelt prettig en vertrouwd.

We merken het ook direct als er iemand anders in onze energie verschijnt, als die bijvoorbeeld dichtbij ons komt. Of omdat we daar een vorm van interactie mee hebben. Soms voelt dat prima, soms voelt dat niet zo goed. Ook dat kan gebeuren. Visualiseer de energie weer om je heen, trek je als het ware terug in je eigen ‘ei’ en kijk of je dat prettige gevoel weer kunt terugkrijgen.

De vraag bij dit niveau is: In hoeverre ben je in verbinding met je eigen energie? Ben je je er bewust van dat je jouw eigen energie om je heen draagt?

In de jaren ’70, in het bekende boek van Linda Keen over Intuïtieve Ontwikkeling, stond dat als je last hebt van de energie van anderen je jezelf daarvoor moest afschermen. Niet alleen visualiseren dat er een grens was, maar ook voorstellen dat je daar bijvoorbeeld rozenblaadjes omheen moest leggen of muurtjes omheen moest bouwen. Manieren om de energie van de ander bij je weg te houden.

Daar zijn tegenwoordig ook andere ideeën en denkbeelden over. Namelijk dat je je helemaal niet zo makkelijk af kunt schermen van de energie van een ander en dat je vooral jezelf mag trainen in het loslaten van de energie die je bij je draagt maar die niet goed voor je is.

Bijvoorbeeld door jezelf te ‘aarden’. Je lichaam inzetten als energie- geleider naar de aarde en bewust de energie weer laten gaan waardoor je het ook echt kwijt bent. Vervolgens mag je jezelf weer opladen met je eigen energie die altijd positief en constructief is voor jezelf.

Daar moet je wel even bij stilstaan. Je letterlijk en figuurlijk even voor terugtrekken om te verbinden met je eigen levensenergie. Zodat je die prettige verbinding met jezelf kunt herstellen. Waardoor je je beter voelt en je de interacties met alles en iedereen weer beter aankunt

Het spirituele niveau

In hoeverre ben jij in verbinding met jouw bestemming? In hoeverre ben jij in verbinding met het pad dat voor jou is uitgestippeld?

Dat pad, dat kennen we allemaal wel. Want als we erop zijn aanbeland, dan gaat alles als vanzelf, als in een flow.

Maar als we ons niet op ons pad bevinden, dan zijn we continu bezig om ons staande te houden en om vooruit te komen. Als je de keuze voorgelegd krijgt of je het liever ‘als vanzelf ’ voelt gaan of dat je er continu energie in moet stoppen, dan is de keuze snel gemaakt, toch?

We willen allemaal graag dat het ‘als vanzelf ’ gaat. Dat je het gevoel hebt ‘dit is mijn pad, dit is mijn bestemming, hier word ik gelukkig van.’

Bijvoorbeeld op je werk als het daar echt ‘lekker’ gaat en je de beoogde resultaten haalt. Of bij je kinderen als je zielsgelukkig bent omdat je ze mag begeleiden bij deze fase in hun leven. Het kan ook zijn dat je momenteel veel investeert in je eigen ontwikkeling, dat is ook een mooi pad. We weten het instinctief als we op het goede pad aanbeland zijn. Want wat we daar doen kost niet zoveel energie en daar zijn we graag. Dat merk je bijvoorbeeld ook direct aan je stemming en humeur.

En als het pad aan het draaien is of verandert, ga dan mee in die beweging en kijk waar dat je weer naartoe brengt. Dat is vooraf dikwijls niet te overzien. En dat hoeft ook niet, want als je er vertrouwen in hebt dat het jouw pad is, dan wordt het een mooie tocht, waar het ook naartoe zal leiden.

Daarmee hebben wij de 5 holistische niveaus bij het thema Verbinding nader bekeken:

  • Mentaal, het denken.

  • Lichaam, het fysieke voelen.

  • Emoties, het emotionele voelen en ervaren.

  • Energie, het veld om je heen waar je je prettig en sterk voelt.

  • Spiritueel, de zingeving, jouw bestemming.

Als je op zoek bent naar meer evenwicht in je eigen bestaan, naar meer balans in jezelf, dan is het prettig als je af en toe stilstaat bij alle 5 niveaus en bij de mate van verbinding met jezelf op dat moment.


8.3 Ademoefening ‘Verbind met je lichaam, gevoel en gedachten’


Luister naar de audio van de ademoefening ‘Verbinden met jouw ademhaling, gevoel, gedachten en lichaam

Reflectievraag

  • Hoe was het voor jou om te verbinden met jouw ademhaling, gevoel en emoties?