Les 9 Leef in je hart en waardeer je hoofd

Daarom een volgende stap in het groeimodel van ‘hoe kom ik in mijn gevoel’. Deze volgende stap nodigt je uit om je hoofd, je denken en je verstand meer te gaan waarderen. Dat brengt direct meer rust en vertrouwen in je leven. Hoe meer rust je ervaart hoe makkelijker het is om in verbinding te staan met al je fysieke en emotionele gevoelens.Ons hoofd is als het ware geprogrammeerd om zo te denken. Het weet niet anders, totdat jij het roer omgooit en met je hart en je gevoel naar je hoofd gaat luisteren. Zodat je gaat voelen wat het hoofd nodig heeft.
Als je jarenlang pogingen doet om ‘uit je hoofd’ en ‘in je gevoel’ te komen, en het lukt maar niet, het blijft alleen maar strijd opleveren, dan heeft je hoofd niet werkelijke liefdevolle aandacht van jou ontvangen. Aandacht die het nodig heeft om niet altijd als eerste te reageren. Om ook naar een lagere versnelling te kunnen schakelen.

Ons hoofd heeft vanaf dat we naar school gingen altijd voorrang gehad. Wees geduldig met je hoofd en geef het een kans om uit te lijnen met de rest van je lichaam. Bedank je hoofd voor alles wat het voor je heeft betekend en heeft gedaan. Voor alle mogelijkheden die het je wel heeft geboden. Dat het je heeft beschermd. Geef het een compliment. Verzacht.

En voel dan wat dat doet in je lichaam, welke fysieke en emotionele reactie dat geeft. Zo vang je twee vliegen in één klap: je hoofd wordt rustiger door de waardering die het krijgt en je gevoel wordt sterker, omdat er ruimte ontstaat om te voelen wat er in je lichaam gebeurt. De strijd stopt, maakt plaats voor innerlijke rust en zo leer je meer en meer om je hoofd en je hart op één lijn te brengen.

Als je verbindt met je hart en het vraagt om assistentie bij de waardering van je hoofd, gaat ze je met hart en ziel helpen. De kreet ‘Leef uit je hoofd en in je hart’ kunnen we dan vervangen door: ‘Leef in je hart en waardeer je hoofd’.


Hoe doe je dat? Verbinden met je hart? Dat werkt heel simpel. Energie volgt jouw intentie om te verbinden met je hart. Spreek in stilte of hardop uit dat je graag wilt afstemmen op je hart en de verbinding is al tot stand gebracht. Wat de verbinding versterkt is de aanraking van een hand of beide handen op je hart, of je maakt een plaatje in je hoofd van jouw hart met mooie lichte kleuren. Doe het vooral op je eigen wijze.

Hieronder vind je een luister oefening die je helpt om de liefdevolle verbinding met je hoofd te herstellen.

Samenvatting

Voelen doe je niet met je hoofd en toch is het belangrijk om je hoofd bij het voelproces te betrekken. De reden dat ‘leren voelen’ soms aanvoelt als een interne strijd komt, omdat je hoofd erbij betrokken wil blijven.

Daarom is het nu tijd om liefdevolle aandacht aan je hoofd te geven. Je mag je hoofd waarderen  en bedanken voor alles wat het voor je heeft gedaan. Jouw hart gaat je daarbij helpen.

Vragen:

1. Wat heb je geleerd in deze les?
2. Wat neem je mee voor in je dagelijkse leven?

Beschrijf je antwoorden in je schrift of document.