Les 8 Met je voeten stevig op de grond

Je bent gegrond als je stevig met beide voeten op de grond staat, in het hier en nu. Dat is het tegenovergestelde van zweverig, dromerig en onrustig zijn. Wanneer je goed gegrond bent, luister je naar je lichaamsgevoel, voel je je veilig en geborgen, ben je actief en heb je vertrouwen in het leven. Je bent in het hier en nu. Je komt dan letterlijk op aarde, tot leven.

De meeste mensen hebben de neiging om naar hun hoofd te schieten als ze zich ongemakkelijk voelen. Weet je nog over de functie van het ego? Dat deze actief wordt als jij denkt dat het onveilig is? Stel je ervaart veel onrust en je hebt het niet onder controle. Het ego schiet je direct te hulp en bevestigd jouw onveilige gevoel door in je hoofd de volgende gedachten te planten:

 • ‘Ik ga dit niet voelen hoor.’

 • ‘Ik doe gewoon met de rest mee, lekker veilig.’

 • ‘Ik wacht wel af en doe zo normaal mogelijk.’


Het gevolg is dat je letterlijk met je energie omhoog naar je hoofd gaat. Je verliest het contact met je lichaam met je gevoel. Je bent niet meer goed gegrond.  Dat is een gewoonte die soms al heel jong ontstaat en je nu, als volwassene, heel bewust om kunt keren.

Waarom zou je dat willen omkeren? Niet alleen omdat je met een goede gronding veel meer in balans en letterlijk steviger voelt en veel minder kwetsbaar bent, maar ook omdat het je helpt te onderscheiden welk gevoel van jou is en wat niet. Als je aanwezig bent in je lichaam kun je opmerken hoe jij je voelt en kun je direct ervaren wanneer er iets binnenkomt van buitenaf. Want dat voelt anders!

Geaard zijn is een voorwaarde om belemmerende energie weg te kunnen laten stromen. Een voorbeeld van hoe goed je lichaam stroom/energie kan geleiden is schrikdraad; als je dit vastpakt, gaat de energie via jouw lichaam en jouw voeten de aarde in en dat voel je!


Alles bestaat uit energie. Jezelf, en ook je gedachten, woorden en emoties. Je vreugde, en ook je boosheid, zenuwen, angst en/of verdriet zijn vormen van energie. Meestal kan je de sfeer of bui voelen bij iemand of in een kamer waar je binnenkomt; energiek, rustig, ontspannen of juist broeierig, gespannen of zenuwachtig. Ben je je hiervan niet bewust en niet gegrond, dan kan je deze energie overnemen en kan je deze niet gemakkelijk kwijt. Je kan dit merken aan je plots veranderde bui of opgetreden vermoeidheid.


Met een goede gronding blijft jouw energieveld schoon en blijft de universele energie stromen. Zo kan je letterlijk gaan leven in plaats van overleven. Energiek en opgeladen. Daarom is een goede gronding belangrijk.

Grondingsoefening: ‘Ik verbind met mijn hara punt’

 • Ga rechtop staan, voeten iets uit elkaar en je knieën lichtjes gebogen.

 • Leg twee vingers onder je navel, hier zit je hara punt.
  Het woord hara komt uit het Japans en betekent letterlijk ‘buik’. Japanners zien hara als je belangrijkste bron van kracht, rust en stabiliteit.

 • Als je goed verankerd bent in je buik-bekken gebied ben je als vanzelf ook goed gegrond. Je bent dan met aandacht in je zogenaamde zwaartepunt.

 • Leg het middelpunt van je rechterhand op je hara punt.

 • Stel je voor dat je een boom bent die zijn wortels diep in de aarde heeft verankerd.

 • Zeg hardop of in stilte: ‘Mijn naam is……… en ik verbind mij nu met moeder aarde’.

 • Blijf dan twee minuten zo staan.


Beschrijf je ervaring in je schrift of document.

Samenvatting

Om alle gevoelens die je ervaart op een dag goed te kunnen laten doorstromen, is het fijn dat je regelmatig verbindt met je lichaam en je voorstelt dat alle energie van al je gevoelens en gedachten kunt loslaten. Dat doe je door te ‘aarden’ of te ‘gronden’.

Hoe meer je in verbinding bent met je fysieke lichaam en hoe meer bewust je bent van je fysieke gevoel, hoe makkelijker dat gaat.


Vragen:

1. Wat heb je geleerd in deze les?


2. Hoe ga je het toepassen in je dagelijkse leven?


3. Wat wil je nog meer onderzoeken?


Beschrijf je antwoorden in je schrift/document