Je bent aangekomen bij les 8. Wat fijn! Ik ben benieuwd wat deze cursus je tot nu toe heeft gebracht? Hebben de oefeningen, opdrachten, kennis en luisteroefeningen een bijdrage geleverd, om het contact met jezelf te verstevigen? Zodat je merkt dat je meer en meer met je aandacht bij jezelf kunt zijn en erachter komt dat je minder afhankelijk bent van de wereld buiten je?
Misschien heb je het soms best leuk met jezelf. En natuurlijk zijn er altijd momenten dat je terugvalt in oude patronen. Dat is normaal, want groeien betekent ook loslaten van dingen die je belemmeren om vooruit te gaan. Op het moment dat je aan het loslaten bent, kan het erop lijken dat je een paar stappen terug hebt gezet. Maar niets is minder waar. Je begeeft je op nieuw terrein en alles in jou moet daar aan wennen. Geef jezelf de ruimte en wees geduldig met jezelf. Wees lief voor jezelf!
En als je dan op pad bent om steeds meer om hand in hand met jezelf te leven, ga je ontdekken dat jouw hart steeds vaker van blijdschap gaat kloppen. Het valt je op dat je ineens kunt genieten van een jong dartelend veulentje in de wei, van een zoemende bij, die zich speels verplaatst van bloem naar bloem, en dan wegvliegt richting de zon in de lucht. Of van een moment dat je met een dampende kop thee aan het mijmeren bent en even niets moet van jezelf. Je merkt dat je je minder laat afleiden door wat er in de wereld gebeurt. Je blijft veel meer op je plek en wordt niet meer zo meegezogen in allerlei verhalen uit het verleden. Je bent veel meer aanwezig in het moment, in het ‘hier en nu’. Je bent in verbinding met je hart en via je hart met een oneindige bron van liefde. Liefde die je eerst voor jezelf mag inzetten en daarna voor de ander.
Hoe doe je dat liefde voor jezelf inzetten? En wat is de waarde van leven vanuit liefde voor jezelf als je dichtbij jezelf wilt zijn? Daar gaat deze les over.
1. Als je in liefde leeft met jezelf, dan heb je vertrouwen in jezelf
Door je levenservaring weet je, dat je altijd op jezelf kunt rekenen en dat je op jezelf kunt terugvallen. Dit ‘zelfvertrouwen’ bouwt zich op gedurende je leven. Elke keer als iets lukt in je leven, geef je jezelf een compliment.
En als je iets goed kan, dan doe je het ook graag, waardoor je er nog beter in wordt. Dan groeit het vertrouwen in jezelf nog meer en heb je steeds minder het vertrouwen en de complimenten van een ander nodig en blijf je dicht bij jezelf
Opdracht: ‘Opbouwen van zelfvertrouwen’
Sta aan het einde van de dag eens stil bij de dag en stel jezelf de volgende vragen:
Als je op deze manier kijkt naar wat een dag heeft opgeleverd, word jij je ervan bewust wat jij eigenlijk doet aan het versterken of aan het verzwakken van jouw zelfvertrouwen.
Beschrijf je antwoorden en je ervaring in je schrift of document.
Luister oefening: ‘Van zorgen naar vertrouwen’
In deze luisteroefening neem ik je mee naar een situatie, waar jij je zorgen over maakt. Iets waar jij geen zelfvertrouwen in hebt en waar je bijvoorbeeld onzeker over voelt. Het kan iets kleins zijn, of juist iets wat veel twijfels zaait bij jou. Ik vraag je steeds weer om te observeren wat je voelt, wat je ziet, hoort en ervaart. Zoveel mogelijk zonder dat je vindt dat er iets moet worden opgelost of moet veranderen.
Beschrijf je ervaring in je schrift of document.
2. Als je in liefde leeft met jezelf, dan geef je erkenning aan alles wat in jou aanwezig is
Je kunt je op elk moment verbinden met alles wat er bij jou van binnen gebeurt. Op het moment dat je verdrietig bent, dan ben je er voor jezelf. Als je boos bent op jezelf, dan vraag je aan jezelf wat je nodig hebt. Als je je schuldig voelt over iets dat je hebt gedaan, dan luister je naar jezelf.
De hele dag door zijn er gedachten en emotionele gevoelens die allerlei spanning en onrust kunnen veroorzaken. Door naar jezelf te luisteren en te voelen wat er nodig is, erken je wat er speelt. Je blijft daardoor dicht bij jezelf.
Opdracht: ‘Ik luister naar mezelf’
Kies een dag uit in je agenda en besluit om de hele dag naar jezelf te luisteren.
Op het moment dat je verdrietig bent, luister je naar jezelf en zeg je:
“Ik begrijp je, laat het gewoon toe, nu”.
Op het moment dat je angstig bent, luister je naar jezelf en zeg je:
“Ik merk dat je bang bent, dat is helemaal oké”.
Op het moment dat je boos bent, luister naar jezelf en zeg je:
“Ik merk dat je boos bent, wat heb je nodig?”.
Op het moment dat er een verlangen is luister je naar jezelf en zeg je:
“Ik hoor je, ik zie je, wat wil je er nog meer over kwijt?”
Op het moment dat je blij bent, luister naar jezelf en zeg je:
“Wat heerlijk dat je blij bent, geniet er van!”.
Op het moment dat je je schuldig voelt, luister je naar jezelf en zeg je:
“Ik voel met je mee, leg maar even een hand op je hart en adem een paar keer in en uit”.
Beschrijf in je schrift of document hoe het voor je was om naar jezelf te luisteren.
3. Als je in liefde leeft met jezelf, dan ben je in staat om voor jezelf te zorgen
Je zet jezelf op nummer één als dat nodig is, en je weet precies wanneer het tijd is om meer aandacht aan jezelf te geven. Niet alle activiteiten die op een dag langskomen leveren je per saldo energie op. Als je bijvoorbeeld moeder bent van jonge kinderen, of mantelzorger van een familielid, dan vraagt dat de nodige zorg van jou voor de ander. Desondanks herken je de momenten voor jezelf, dat het nodig is om bij te tanken en je handelt daar ook naar.
Je hebt je leven zo ingericht dat er ook hulptroepen voor jou klaar staan, als dat nodig mocht zijn. Zo blijf je in verbinding met jezelf.
Opdracht: ‘Afstemmen op mijn energiebalans’
Stap 1
Stap 2 Stel jezelf dan de volgende vragen:
Beschrijf je bevindingen in je schrift of document.
4. Als je in liefde leeft met jezelf, dan omarm je ook de minder leuke kanten van jezelf
Je accepteert dat ook jij beperkende gedachten hebt en dat je bijvoorbeeld uit verbinding gaat met je lichaam als je geraakt wordt. Alles wat er niet zo fantastisch aan je is, alles wat er niet lukt mag er zijn. Je begrijpt dat ook dáár liefdevolle aandacht en acceptatie voor nodig is.
Het betekent dat je aan de éne kant de omarming hebt voor wat er niet zo fantastisch is aan jou. En aan de andere kant bewonder en erken je de talenten en de kwaliteiten, die je hebt in je leven.
Opdracht: ‘Ik accepteer alle delen in mezelf’
Beantwoord eerst de volgende vragen:
Vraag 1
Welke kant in jezelf vind jij minder aantrekkelijk? Wat waardeer jij minder aan jezelf?
Vraag 2
Welke kwaliteiten heb jij ? Waar ben je over jezelf trots op?
Voer de volgende opdrachten uit:
Beschrijf je ervaring in je schrift of document.
5. Als je in liefde leeft met jezelf, dan kan jij je grenzen aangeven
Je bent in verbinding met je behoeften en je geeft daar uiting aan. Uit respect voor jezelf bewaak jij je grenzen. Je hebt geleerd dat het liefdevol is, voor jezelf om soms ‘nee’ te moeten verkopen richting de ander. Of juist ’ja’ te zeggen als iemand je hulp aanbiedt, zodat je zelf niet over je grenzen heen gaat. Je luistert naar jouw behoefte om je eigen ruimte in te kunnen blijven innemen. Zo zorg je voor jezelf en blijf je in verbinding met jezelf.
Opdracht: ‘Ik geef mezelf toestemming om ‘nee’ te zeggen’
De uitvoering van deze opdracht verspreid je over een bepaalde periode, bijvoorbeeld gedurende één specifieke dag of week.
Als jij néé zegt dan geef je je eigen grens of grenzen aan. Dan bewaak je als het ware jouw gebied, het gebied waar de liefde voor jezelf centraal staat.
Door ‘nee’ te zeggen tegen zaken die eigenlijk niet goed voor je zijn, ben je juist in staat om meer te ontvangen, bijvoorbeeld meer rust en meer tijd.
Door ‘nee’ te zeggen houd je meer tijd over voor jezelf, of voorkom je een vervelende ontmoeting met iemand. Waardoor je minder stress ervaart.
Toch kan jouw keuze om ‘nee’ te zeggen voor een ongemakkelijk gevoel zorgen. Bijvoorbeeld als je je schuldig voelt, omdat je geen ‘ja’ hebt gezegd tegen iemand.
Omgekeerd kan ook: je zegt ‘ja’ tegen iemand terwijl je eigenlijk ‘nee’ had willen zeggen. Ook dat levert onaangename gevoelens op, omdat je niet voor jezelf hebt gekozen in deze situatie.
Uitwerking van de opdracht
Merk de momenten en situaties op dat je eigenlijk liever ‘nee’ zegt in plaats van ‘ja’. Doe je dat dan ook? Of kies je toch niet voor jezelf en zeg je ‘ja’.
Beschrijf je ervaring in je schrift of document.
6. Als je in liefde leeft met jezelf, dan ervaar je regelmatig innerlijke rust en ontspanning
De strijd in je hoofd maakt plaats voor kalmte en helderheid. Je bent steeds meer in staat om de verwarring in je hoofd te ontwarren, omdat je in verbinding bent met je lichaam, gedachten en emotionele gevoelens. Je loopt en vlucht niet weg van alles wat je niet wilt zijn en voelen. Daardoor ontstaat ontspanning.
Ontspanning is niets anders dan het liefdevol loslaten van spanning en pijn. Je kijkt vanuit je hart met liefde naar alles wat pijn doet, in plaats dat je je hoofd er over breekt. Je hoofd wil oplossingen en verklaringen en houdt rekening met het verleden of de toekomst. Je hart is altijd in het ‘hier en nu’ en helpt je te verbinden met wie je bent; pure liefde.
Opdracht: ‘Met een liefdevolle intentie de dag beginnen’
Prik deze week een willekeurige dag in je agenda.
Nadat je in de ochtend wakker bent geworden en voordat je uit bed stapt, zet jij een intentie voor de dag. Je maak de afspraak met jezelf dat je:
Als je op deze manier de dag met een intentie begint, geef je jezelf de ruimte te experimenteren met ‘hoe je liefdevol met jezelf kunt zijn’.
Beschrijf je ervaring in je schrift of document.
Luister oefening: ‘De magische werking van ‘HET IS ’
In deze luister oefening nodig ik je uit, om bewust te verbinden met je ademhaling. Laat voordat je de oefening doet, een situatie in je opkomen waarvan je merkt dat je emotioneel bent geraakt. Bijvoorbeeld: Een ander is over jouw grens gegaan of iemand heeft iets vervelends tegen je gezegd.
Bij elke inademing vraag ik je, om je voor te stellen de woorden ‘HET IS’ in te ademen. Bij de uitademing vraag ik je, om je voor te stellen dat je de woorden ‘ZOALS HET IS’ inademt.
Hoe vaker je deze woorden herhaalt, hoe meer het onaangename gevoel, dat is ontstaan door de situatie waarin je werd geraakt, naar de achtergrond verdwijnt.
Sta jezelf toe om vervelende, onprettige en onaangename gevoelens er te laten zijn, zodat ze ruimte krijgen om weer te kunnen gaan!
Beschrijf je ervaring in je schrift of document.
7. Als je in liefde leeft met jezelf, dan kun je genieten in je leven
Je ervaart geluksmomenten in je leven omdat je steeds minder moet van jezelf en in het moment leeft. Je trekt je steeds minder aan van wat anderen van je denken. Je vindt jezelf het waard om te mogen genieten. Je kunt ‘dank je wel’ zeggen als iemand je een compliment geeft of als je een cadeau krijgt.
Je bent dankbaar voor wie je bent en voor wat het leven je brengt. Ook voor de ervaringen die niet altijd zo fijn en prettig zijn. Je weet echter dat je altijd groeit in dat soort momenten. Je hebt meer veerkracht en je blijft dichter bij jezelf. Dat is al een geluksmoment op zichzelf.
Opdracht: ‘Ik ga genieten!’
Maak een lijstje met 7 activiteiten die je graag doet, waarvan je weet dat je die de afgelopen weken niet gedaan hebt. Bijvoorbeeld; even heerlijk in de zon liggen, een avondje naar de film, een massage, oefeningen doen, je favoriete boek lezen of een dag lekker ‘niksen’.
Schrijf naast deze 7 activiteiten op, wat je ervan weerhoudt om het te doen. Komt dit van binnenuit, zoals bijvoorbeeld je gevoelens of gedachten? Of komt het van buiten, bijvoorbeeld iemand, of iets wat je ervan weerhoudt?
Kies 2 of 3 activiteiten uit, die jou het meeste plezier geven en bedenk een manier om ze komende week weer te gaan doen.
Plan in je agenda een datum en tijd, waarop je deze activiteiten gaat doen en geniet ervan!
Beschrijf je ervaring in je schrift of document.
Valkuil
Bezig zijn met de ontwikkeling om je meer en meer te verbinden met de liefde in jezelf, kent ook valkuilen. Je hebt bijvoorbeeld een groot verlangen om je elk moment te kunnen verbinden met je hart en liefde te kunnen voelen voor jezelf. Je hebt jezelf voorgenomen om dit doel te bereiken en al je acties zijn gericht op het halen van je doel. Het is zo logisch dat dit gebeurt. Het voelt zo fijn om dichtbij jezelf te zijn en jezelf steeds meer te accepteren en te waarderen.
Er is echter een ‘maar’. En die voel je waarschijnlijk al aankomen. De kans bestaat dat je doorslaat en dat je alleen nog bezig bent met je persoonlijke ontwikkeling. Geloof me, daar word je niet gelukkig van. Vergeet vooral niet om te blijven glimlachen naar jezelf als het even niet gaat zoals je had gepland of had verwacht. Las dan een pauze in. En blijf vooral ook andere mensen opzoeken om ‘ouderwets’ veel plezier mee te hebben.
Alles heeft tijd nodig, ook het proces van het omarmen van de liefde voor jezelf. Als je zo nu en dan gas terugneemt, een avond languit op de bank naar een serie kijkt, even niet bezig bent met deze cursus, jezelf even rust gunt en hele andere dingen doet, geeft je dat juist weer energie om verder te gaan. Stel jezelf voor als een accu die steeds weer op tijd moet worden opgeladen. Dat is pas echte liefde voor jezelf.
Reflectie vragen: 1. Op welke manier leef jij in liefde met jezelf? 2. Wat is de waarde daarvan voor het dichter bij jezelf kunnen blijven? 3. Noem een voorbeeld in je leven waaruit blijkt dat je niet lief bent voor jezelf? 4. Wat zou je kunnen veranderen in die situatie/aan jezelf in positieve zin? 5. Wat of wie heb je daarvoor nodig? Schrijf je antwoorden op in je schrift/document. |
Samenvatting
Jij bent de belangrijkste persoon in je leven. Daarom ben jij het waard om in verbinding met jezelf te leven. Niet meer ver weg van jezelf maar lekker dichtbij. Zodat je steeds meer liefde voor jezelf kunt voelen. Als je in liefde leeft met jezelf dan:
Vragen: 1. Welke inzichten heb je gekregen in deze les? 2. Wat is het meest waardevol? 3. Welke mogelijkheden en kansen zie je voor je? Beschrijf je antwoorden in je schrift of document. |