Les 7 Micronutriënten – Vitamines en mineralen

Vitamines en mineralen heb je in kleine hoeveelheden nodig. Ze leveren geen energie en zijn geen bouwstof, maar het zijn hulpstoffen voor het regelen van alle lichamelijke processen. Ons lichaam kan de meeste vitamines en mineralen niet zelf maken, daarom moeten we ze via voeding binnenkrijgen (of de zon). Tekorten kunnen leiden tot ziekten. Er is geen enkel voedingsmiddel dat alle benodigde hulpstoffen levert, daarom is het zo belangrijk om voldoende variatie in de voeding aan te brengen.

Om alle nodige vitamines en mineralen binnen te krijgen dien je twee tot vier stuks fruit per dag te eten en tussen de 350 en 400 gram groenten. Dat is aanzienlijk meer dan de aanbeveling van het Voedingscentrum van 2 stuks fruit en 250 gram groenten.

Vitamines

We kunnen vitamines indelen in twee groepen:

  • in water oplosbare vitamines: B en C
  • in vet oplosbare vitamines: A,D,E en K

Wanneer je te weinig vet eet, krijg je ook weinig van deze vitamines binnen

Vitamines kunnen minder goed tegen verhitting dan mineralen. Zorg er daarom voor dat je groenten ook niet te lang doorkookt.

Zie de bijlagen (onderaan deze tekst) voor een totaaloverzicht van de verschillende vitamines en de aanbevolen hoeveelheden.

Mineralen en spoorelementen

Mineralen zijn niet organische (dode) stoffen die  het lichaam niet zelf kan maken. Nog niet van alle mineralen en spoorelementen is aangetoond dat ze essentieel zijn, d.w.z. absoluut noodzakelijk voor het functioneren van het lichaam. Bekend is dat de mineralen calcium, magnesium, kalium, natrium, chloride en fosfor essentieel zijn. Essentiële spoorelementen zijn jodium, ijzer, chroom, koper, zink, mangaan, seleen en molybdeen.

Bij een laag energieniveau, stress en een lage weerstand heb je extra vitamines en mineralen nodig.