Heb jij ook ervaren hoe anders het is, als je vanuit je hart kunt verbinden met je boosheid? Dat je zachter wordt in de omgang met je boosheid? Dat het helemaal niet nodig is om je boosheid te onderdrukken, te vermijden of weg te lachen. Dat je boze gevoelens onderdeel uitmaken van wie jij bent en zelfs als raadgever kunnen dienen?
Natuurlijk vraagt het tijd en aandacht van jou om jezelf hierin te trainen. Maar als je hier in de cursus bent aangekomen, ben je echt al een heel eind op weg om steeds meer vrede te sluiten met je boosheid en je frustraties.
Als afsluiting, en om je nog meer verder op weg te helpen, vind je hieronder een stappenplan om liefdevol te verbinden met je boosheid. Elke stap is al een opdracht op zichzelf, dus ga er stapje voor stapje doorheen. Zet er niet te veel druk op en probeer niet om alle stappen snel onder de knie te krijgen. Dan zou het zomaar kunnen dat je weer boos wordt op jezelf omdat het niet direct lukt…
1. Ik word mij bewust van mijn lichamelijke signalen
Als er iets gebeurt dat je niet wilt, dat je niet verwacht of als dat wat je wilt of verwacht uit blijft, dan kan je de volgende signalen van je lichaam opmerken. Bijvoorbeeld:
2. Ik erken de lichamelijke reactie(s) en benoem ze
Accepteer dat je nu in een lastige situatie zit en dat er lichamelijke reacties aanwezig zijn.
Ontken ze niet (imploderen) of dump ze bij de ander (ontploffen). Blijf je aandacht op jezelf richten.
Het helpt om je lichamelijke signalen te benoemen. Bijvoorbeeld:
3. Ik doe of zeg niets
Je lichaam maakt zich nu klaar om iets te doen of zeggen. Maar dat hoef je niet te doen. Jij hebt een keus. Als je oude bekende gedrag je in de problemen heeft gebracht, let dan nu goed op en doe niets. Stop en luister naar de woorden in je hoofd voordat ze je mond uitkomen.
Wat wil je boosheid dat je gaat zeggen?
Als er mensen om je heen zijn, kijk of het oké is om niets te zeggen of om weg te gaan. Het is het best om niets te zeggen als dat lukt. Het is bijna onmogelijk om niet boos te klinken als je je boos voelt.
Ben je in een situatie waarin je wel iets moet zeggen, zeg dan zo weinig mogelijk. Luister naar elke zin in je hoofd voordat je hem zegt. Jij hebt steeds de keus over wat je zegt en hoe je dat zegt. Dit betekent niet dat je wegloopt voor je boosheid of dat je het onderdrukt. Je maakt juist tijd en ruimte om je boosheid er te laten zijn en te onderzoeken. Dit vraagt meer moed en is moeilijker dan je boosheid er uit gooien.
4. Ik observeer mijn gedachten
Je gedachten zijn nu waarschijnlijk bezig met oordelen, evalueren, anderen de schuld geven, verhalen maken over wat anderen zouden moeten doen, etc. Dit is olie op het vuur, elke gedachte maakt de boosheid sterker, als je je er door laat meeslepen. Dus accepteer dat de gedachte er is en verder hoef je er niets mee. Observeer je gedachten van een afstandje, laat ze komen en weer gaan.
5. Ik blijf met mijn aandacht bij mezelf
Dit is moeilijk en kan heel spannend zijn. Met je aandacht bij de onprettige sensaties blijven en niets doen om het op te lossen, kan heel vreemd en tegennatuurlijk aanvoelen.
Breng je aandacht naar de lichamelijke reacties en stel jezelf de volgende vragen:
Observeer het en merk op dat jij er naar kan kijken. Wees mild voor jezelf, merk eventuele oordelende gedachten over jezelf op en laat ook die voorbij stromen. Wees nieuwsgierig naar wat je voelt.
6. Ik onderzoek mijn boosheid
Welke gevoel zit er onder de boosheid? Wat heeft je zo geraakt? De situatie die je boosheid heeft aangewakkerd, heeft je waarschijnlijk gekwetst of je voelt je bedreigd. Boosheid is een reactie daarop. Welke onvervulde behoefte zit eronder?
7. Ik accepteer mijn gevoelens
Allemaal gevoelens die erbij horen. Niemand voelt deze negatieve emoties graag, maar als we hier eerlijk over zijn en er ruimte voor kunnen maken, kunnen we een ‘ontploffing’ of een implosie van boosheid doorbreken.
Door onze afkeer van deze negatieve gevoelens op te geven, en te accepteren dat we ze hebben, zetten we een positieve verandering in gang. En hoe eerder we bewust zijn van wat we voelen, hoe kleiner de kans dat het oploopt tot boosheid.
8. Ik heb altijd een keuze
Als we ons verzet tegen de realiteit opgeven, hebben we meer energie om te bedenken hoe we met die situatie om willen gaan. We zijn dus niet weerloos en kunnen zelf bijdragen aan een leven met minder irritatie en boosheid door toe te staan wat er is en vervolgens verstandig te reageren.
Wat zou je willen doen, wat zou je willen zeggen en hoe zou je dat willen doen of zeggen, zodat het past bij wie je wilt zijn en hoe je wilt leven?
Uiteindelijk is het prima om een reactie te geven op wat er gebeurt. Als je eerst pas op de plaats hebt gemaakt en hebt onderzocht wat er aan de hand is, dan kan je reageren op een manier zoals jij wilt en niet als een speelbal van je boosheid.
Samenvatting
Leren omgaan met je boosheid en meer begrip voor jezelf krijgen als je boos bent vraagt om een stappenplan. Hieronder de 8 stappen van het plan om liefdevol te verbinden met je boosheid.
1. Word je bewust van je lichamelijke signalen
2. Erken de lichamelijke reactie(s) en benoem ze
3. Doe of zeg niets
4. Observeer je gedachten
5. Blijf met je aandacht bij jezelf
6. Onderzoek je boosheid
7. Accepteer je gevoelens
8. Je hebt altijd een keuze
Vragen: 1. Hoe was het voor om het stappenplan uit te voeren? 2. Welke stap vind je moeilijk? Welke stap gaat je makkelijk af? 3. Hoe kun je het in je dagelijkse leven inzetten? 4. Wat gaat jou dat brengen? Beschrijf je antwoorden in je schrift of document |