Les 7 De rol van het ego


Het ego probeert je te beschermen voor verandering. Als er iets verandert in je leven sla je een nieuw pad in, ontgin je een nieuw terrein. Dat kan onveilig aanvoelen omdat we gewend zijn het bekende en vertrouwde pad te lopen. Een verandering brengt ons buiten onze comfortzone. Vaak als je weerstand voelt op verandering, dan weet je dat er nog iets te helen is. 

Oké, het ego heeft het beste met ons voor in ons eigen veilige wereldje. En een groot deel van ons leven hebben we niet eens door dat het actief is. Maar er komt een moment in je leven dat je wilt groeien en meer wilt leren voelen, zoals nu.  Dat het stemmetje in je hart steeds luider gaat roepen. Dan is het handig om te weten dat het ego jou daar juist niet bij helpt en zelfs tegenwerkt door barrières op te werpen in de vorm van overtuigingen en aannames.


Voorbeelden overtuigingen:

‘Ik weet al lang hoe alles zit. Ik weet dat echt wel beter dan mijn gevoel. Ik heb niet voor niets zo lang gestudeerd.’

‘Ik blijf hier lekker in mijn comfortzone. Onder een deken. Want echt voelen wat er aan de hand is vind ik doodeng. Straks overspoelen die emoties mij. Mij niet gezien’

‘Ik ga dit niet voelen hoor. Ik doe gewoon met de rest mee. Lekker veilig. Ik wacht wel af en doe zo normaal mogelijk.’

‘Bij mij thuis werd vroeger nooit over gevoel gesproken, dus ik ga het nooit leren. Ik ben er heel slecht.’

Als je deze cursus volgt en dus bezig bent met persoonlijke groei en ontwikkeling, snap jij dat het ego je in feite klein houdt en niet stimuleert om te groeien. Het ego zit er zeker niet op te wachten dat jij je meer verbindt met je gevoel.

Een logisch gevolg daarvan is dat we van het ego af willen. Soms hoor en lees ik zelfs dat het ego ‘dood’ moet. Maar dat is niet de oplossing. Het ego hebben we nodig in deze wereld om te kunnen functioneren, zolang er nog heel veel andere ego’s zijn waar we mee moeten dealen. Het ego moet echter niet aan het roer in je leven staan en jouw innerlijke kompas, de stem van je hart, overstemmen.

Het goede nieuws is dat we vanuit ons hart contact kunnen maken met al die stemmetjes van ons ego. Dat doe je door stapje voor stapje jouw fysieke en emotionele gevoelens te leren accepteren. Ons hart kent namelijk de kracht van harmonie en acceptatie. Als je meer bewust wordt van je gevoelens en deze een volwassen plek gaan innemen in je leven, ga je ontdekken dat ‘voelen’ niet levensbedreigend is en kan je ego met een gerust hart meer naar de achtergrond verdwijnen.

Samenvatting

Jouw ego kan je weerhouden om te voelen. Het wil je beschermen voor gevoelens die onveilig zijn. Of voor gevoelens die tot gevolg hebben dat je minder belangrijk bent in deze wereld.

Werk aan de winkel dus om te onderzoeken op welke manier jouw ego jou weerhoudt om te voelen.