Les 6 Kleine stapjes – Kaizen

Als iemand lange tijd ongezond geleefd heeft kan hij/zij niet van de ene op de andere dag helemaal gezond leven. Sommige vormen van een ongezonde leefstijl gaan zelfs gepaard met verslaving. Denk aan roken, alcohol, suikergebruik, maar ook aan overmatig gamen en social media. Die kunnen ook behoorlijk verslavend zijn. Een ongezonde leefstijl levert veel bevrediging op, ondanks dat ze je gezondheid bedreigen.  Het veranderen van een ongezonde naar een gezonde leefstijl gaat bijna altijd gepaard met weerstand. Een veel gehoorde uitspraak hierbij is: “Maar ik mag toch wel af en toe wat lekkers?”

Het veranderen van je leefstijl kan het beste benaderd worden door steeds kleine stapjes te nemen, omdat daarmee de automatische weerstand van de hersenen tegen nieuw gedrag omzeild wordt. We sluiten hierbij aan bij de Kaizen-benadering. Cliënt wordt uitgedaagd om telkens nét iets buiten de comfortzone kleine gezonde veranderingen aan te brengen, waarbij hij/zij telkens denkt en ervaart: “Oh, maar dát kan ik wel.”

Er komt een positieve beleving op gang, een gevoel van nieuwe controle over het eigen leven en succes dat wel degelijk binnen handbereik is op een speelse, zachte en onafwendbare manier. Stress – weerstand tegen verandering – verandert in ‘willen veranderen’ en blij zijn dat het lukt!