Les 6 Gezond leven & zingeving; een nieuwe uitdaging

Als er sprake is van een ongezonde gewoonte die dreigt een verslaving te worden, dan kan een cliënt(e) met de nodige support vaak zelf zijn of haar leven wel weer op het juiste spoor krijgen. Gezond leven (gezonde voeding, voldoende bewegen en ontspannen) kan een krachtige impuls geven om ongezonde gewoonten te overwinnen!

Cliënten die daadwerkelijk willen stoppen met ongezonde gewoonten, hebben steun, aanmoediging en nieuwe zingeving nodig. Lukt het de cliënt(e) niet zelf stappen te ondernemen, dring dan aan op professionele hulp via de huisarts.

Zingeving als alternatief

Daag je cliënt(e) uit na te denken over: Waarom besta je, wat maakt je blij? Wat is de zin van het/jouw leven? Het leven is te kostbaar om daar niet over na te denken. Je leeft maar één keer – wordt gezegd – en juist daarom is het belangrijk om je gezondheid te koesteren. Op een gezonde manier van jezelf houden en jezelf kunnen zijn, zijn belangrijke voorwaarden voor een leven in balans.

Nieuwe uitdaging

Een ongezonde gewoonte moet plaats maken voor een andere. De leegte die anders ontstaat is ondraaglijk en de persoon in kwestie zal op zoek gaan naar een nieuwe ‘verslaving’. Er zijn verhalen bekend van mensen die gestopt zijn met (te) veel alcohol drinken, die vervolgens troost gingen zoeken in te veel eten, een sociaal veel meer geaccepteerde manier van pijndemping. Aan de onderliggende oorzaak van dit gedrag wordt echter niets gedaan. En die mag ook aangepakt worden. De ‘gekwetste ziel’ schreeuwt om genezing, zingeving en verbinding met andere mensen.