Les 5 Roken

In totaal zijn er in Nederland 3,6 miljoen rokers. Iedere week raken ook honderden kinderen in Nederland verslaafd aan roken. Jaarlijks overlijden meer dan 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Roken verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en kanker. Stoppen met roken heeft altijd zin. Laat je fitheid niet in rook op gaan. Roken past niet in een leefstijl gericht op gezondheid en fitheid.

Voordelen van niet meer roken

Als je wilt stoppen met roken of als voedingscoach mensen inspireren om te stoppen met roken dan kun je beter de voordelen van niet-roken benadrukken in plaats van de nadelen van wel roken. Rokers weten zelf ook wel dat ze bezig zijn hun eigen graf te graven als ze doorgaan met roken. De horrorplaatjes op sigarettenverpakkingen worden nog steeds massaal genegeerd. Een verslaafde kiest ervoor er niet naar te kijken. De waarheid is ‘te erg’. Een positieve boodschap daarentegen landt doorgaans beter en geeft aan dat er hoop is.

Stoppen met roken heeft op korte, maar vooral ook op lange termijn voordelen:

  • Het nicotinegehalte in het bloed begint al snel te dalen. Twintig minuten na het stoppen daalt de bloeddruk, daalt de hartslag en stijgt de lichaamstemperatuur.

  • Acht uur na het stoppen daalt het koolmonoxidegehalte in het bloed en stijgt het zuurstofgehalte en na 24 uur begint de kans op een hartinfarct te dalen.

  • Na twee dagen herstellen de reuk en de smaak. Na twee tot drie maanden zijn de bloedcirculatie en de longfunctie verbeterd. De ex-roker merkt dit door het toenemen van zijn uithoudingsvermogen.

  • Na één tot negen maanden neemt het hoesten af en vermindert de slijmophoping in de neusbijholten. Daardoor heeft een ex-roker minder last van kortademigheid.

  • Op lange termijn zijn het vooral je hart en het bloedvaatstelsel die weer beter worden.

  • De kans op een coronaire hartzieken (na 1 jaar), een beroerte (na 5 jaar), longkanker (na 10 jaar) en hart- en vaatziekten (na 15 jaar) nemen af hoe langer je gestopt bent.