Les 5 Energie voelen

In een ander geval kom je in de supermarkt een oude bekende tegen. Jullie praten uitgebreid bij en na het gesprek voel je je verre van energiek. Terwijl je toch goed was opgestaan en reuze zin had in de dag. Als je weer naar buiten loopt met je tas vol lekkere dingen, je voelt de zon op je gezicht schijnen en je hoort de vogels fluiten komt je energieke gevoel weer terug.

Weer een andere keer ontmoet je iemand bij een yoga cursus en je voelt je zomaar thuis bij deze vrouw. Alsof je haar al veel langer kent. Als je even later op je matje ligt en je denkt terug aan deze ontmoeting voel je weer de warmte van dat moment alsof je werd omsloten door een warme liefdevolle deken.

Wat is het wat je voelt in deze voorbeelden?
In alle gevallen voel jij energie. Energie die in een ruimte hangt waar net een aantal mensen zijn geweest die veel onderhuidse boosheid naar elkaar voelen maar net deden alsof er niets aan de hand was. Energie van de oude bekende waar het helemaal niet goed mee gaat, ook al deed ze er heel luchtig over. En de energie van een mede-cursist die goed in haar vel zit en liefdevol is naar zichzelf.

Deze energie die jij oppikt met je zintuigen geeft jou een bepaald gevoel. Dat kan een prettig gevoel zijn of juist het tegenovergestelde.

Het zou logisch zijn dat gevoelens, die niet bij jou horen, ook zo weer van je af kunnen glijden. Zo snel als ze komen kunnen ze ook weer gaan. Alleen gebeurt dat in de praktijk niet altijd. Het gevoel blijft ‘plakken’ en er ontstaan allerlei ‘ik vind er wat van’ gedachten in je hoofd. Als je herkent dat je zo’n gedachte hebt dan weet je dat er automatisch een emotioneel gevoel bij komt kijken.

Notitie:  Wat is universele energie?

Universele energie is overal om je heen. Alles bestaat uit energie. Energie is aanwezig in de vorm van gedachten en gevoelens die mensen in je omgeving uitzenden. Energie komt ook van de aarde zelf, dus de grond, de bomen, de dieren stralen allemaal energie uit. Dat geldt ook voor mineralen en kristallen en zelfs voor gebouwen.

Dat betekent feitelijk dat wij de hele dag door, energie uitwisselen met alles om ons heen. Met onze kinderen en partner, met onze collega’s, de buurman en de jongen achter de kassa in de supermarkt. Maar ook met die mooie bloeiende rozen, je hond, de prachtige zonsondergang en de bomen in het park. Letterlijk de hele dag door, met alles en iedereen sta jij in verbinding via universele energie.

Dat is wat je voelt en waarneemt via aanraken, zien, voelen, horen, ruiken, gevoelens, gedachten en lichamelijk gevoel.

Hoe komt het dat de energie die je voelt de éne keer prettig en fijn aanvoelt en de andere keer zwaar en vermoeiend? Als de energie in een ruimte, van een persoon of in situatie goed kan doorstromen blijft er niets ‘hangen’ en dat voel jij!

In het voorbeeld van de ruimte waar je binnenkomt en je voelt een zware energie hangen, kun je stellen dat er een ‘emotionele lading’ hangt. Emotionele gevoelens die niet worden doorleeft, waar geen uiting aan wordt gegeven en worden genegeerd of onder het tapijt worden geveegd, vormen een knoop in de energetische stroom. Ze blijven hangen en stromen niet door. Als jij een ruimte binnenkomt waar net 2 mensen boos waren op elkaar en net deden alsof ze elkaar leuk vonden voel jij de emotionele lading die er nog hangt. 

In het voorbeeld van de warme gevoelens die je ervaart in contact met een mede-cursist bij de yogales, stroomt de energie door. Er blijft niets plakken en er hangt geen emotionele lading om deze persoon heen. Integendeel de universele energie van deze persoon stroomt volop omdat ze goed in haar vel zit en liefde voelt voor zichzelf.

Samenvatting

Naast fysiek- en emotioneel voelen kunnen we ook energie voelen. Energie is van nature neutraal en stroomt door.

Als jij goed in je vel zit en je bent in contact met iemand die niet in balans is, kun je de energie van de ander voelen via je antennes, je voelsprieten. Hetzelfde kan gebeuren in een ruimte. Een ruimte kan neutraal aanvoelen, zwaar of juist prettig.

Voor deze cursus is het fijn dat je weet dat het zo kan werken, dat je bewust bent van jouw eigen energie en dat je verschil kunt voelen als je in contact bent met mensen en/of ruimtes betreed.

Vragen:

1. Wat is je het meeste bijgebleven in deze les?
2. Welke inzichten heb je gekregen?
3. Wat wil je nog verder onderzoeken?

Beschrijf je antwoorden in je schrift of document