Les 5 Energie levels

Teken nu voor jezelf eens uit hoe jouw energie flow eruit ziet overdag. Een voorbeeld van hoe mijn energie patroon er voor een groot deel van mijn leven heeft uitgezien is als volgt. In de regel werd ik om 7 uur wakker. Dan had ik de tijd van ongeveer 1 uur nodig om op een energie piek te komen. Om 10u kreeg ik vaak een dip en met een kop koffie kwam ik snel terug in mijn energie. Na de lunch kon je mij vaak opvegen en snakte ik naar een dutje. Dan sukkelde ik wat door in de middag en in de avond kreeg ik vaak een flinke energie piek waar ik vaak nog een grote berg werk ik kon verzetten. Een dag bestond dus vaak in pieken en dalen van mijn energie. Geldt dit voor jou ook of hoe is dit anders bij jou?

Circadiaanse ritmes, en daarmee de coördinatie van cellulaire functies gedurende de dag, worden doorgaans zwakker naarmate we ouder worden. Onze dagelijkse voeding en vastenpatronen zijn een externe invloed die deze ritmes sterk kan beïnvloeden. Als onze voedingspatronen onregelmatig zijn, kan dat leiden van schommelende energie niveaus tot echt schadelijke gevolgen zoals acute en chronische ziekten. Vaak gaat dit gepaard met ouderdom.

Het handhaven van regelmatige eet- en vastenperioden, zelfs zonder de kwaliteit of kwantiteit aan te passen, kan (chronische) ziekten helpen voorkomen of zelfs omkeren. Bij mensen hebben studies aangetoond dat onregelmatige eetpatronen het ziekterisico verhogen, terwijl langdurige en regelmatige vastencycli gekoppeld zijn aan bescherming tegen bepaalde ziekten, zoals borstkanker. Om een robuuste circadiaanse klok in stand te houden en ziekten in het algemeen te voorkomen is het dan ook van belang de timing van externe signalen (maaltijden) met vaste eetpatronen te optimaliseren. [Emily NC Manoogian2017]

Alles in de natuur put kracht uit timing en ritme. Kijk maar naar eb en vloed, die het gevolg zijn van timing en ritme van zon en planeten die om elkaar heen draaien. Dit geldt ook zeker in ons eigen lichaam en naarmate we ouder worden is het meer en meer nodig om dit strak te regelen. Denk aan in slaap vallen, weer opstaan, eten en sporten. Alles wordt zo effectief als de timing en ritme waarin het plaatsvindt; hoe beter de timing en hoe strakker het ritme, hoe beter we al onze lichamelijk processen doorlopen.