Allereerst neem ik je mee om te verbinden met de wereld van jouw gedachten. In deze wereld voelen de meeste mensen zich het meeste thuis. In de eerste 25-30 jaar van ons leven hebben we met alle opleidingen die we hebben gevolgd, alle workshops die we hebben gedaan en alle boeken die we hebben gelezen bovenal ons hoofd ontwikkeld en versterkt. Vervolgens gaan we aan het werk, doen allemaal nieuwe indrukken op leren er van alles bij en ons hoofd ontwikkelt zich steeds verder.
Ook als we ouder worden komen er allerlei nieuwe zaken langs, zoals computers, smartphones en nu ook al robots en kunstmatige intelligentie die ons voorzien van nieuwe informatie, van kennis en vooral van heel veel prikkels. Ons hoofd blijft dus super actief en in ontwikkeling, van jong tot oud. En vraagt daarmee ook continue aandacht en energie.
Wist je dat we 40.000 tot 60.000 gedachten per dag hebben? Die kunnen we natuurlijk onmogelijk allemaal waarnemen. En dat is maar goed ook want we zouden helemaal gek worden.
Een groot deel van de gedachten die we hebben, wordt elke keer weer herhaald. Dat heeft te maken met een filter dat over onze gedachtenproductie wordt gelegd. Ons brein herkent onze voorkeuren en voert de productie op van steeds dezelfde gedachten. Dat gaat helemaal vanzelf, zonder dat we ons er bewust mee verbinden. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt ook nog eens dat 70% van onze gedachten negatief en alarmerend is.
Ons brein herkent onze voorkeuren en voert de productie op van steeds dezelfde gedachten. Dat gaat helemaal vanzelf, zonder dat we ons er bewust mee verbinden. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt ook nog eens dat 70% van onze gedachten negatief en alarmerend is.
Ondertussen sturen gedachten allerlei chemische processen aan in ons lichaam. Daar is onderzoek naar gedaan door de Psycho-Neuro-Immunologie, een wetenschap die de samenhang onderzoekt tussen psyche, immuunsysteem, hormonen en hersenen. Er is ontdekt dat onze immuun cellen meeluisteren met elke gedachte die door ons hoofd schiet.
Des te meer reden om ons bewust te verbinden met onze gedachten en de gedachtepatronen die de hele dag door ons heen razen. En, onszelf te trainen om beperkende gedachten om te zetten naar vriendelijke gedachten. Het mooie is dat je direct ontspanning voelt. Ook al is het nog minuscuul. Het nodigt uit tot meer.
Voorbeeld van Ellen
Ellen heeft vaak een verschil van mening met haar partner Paul. Het gaat meestal over de puberende kinderen. Hij vindt dat ze vooral de jongste verwent. Als hij op een avond er weer over begint, probeert ze hem uit te leggen waarom ze haar dochter meer aandacht geeft dan de twee jongens. Er valt echter niet met hem te praten. Hij luistert niet naar haar, hij gaat maar door en door met het herhalen van zijn standpunt. Dit is niet de eerste keer, ze is er inmiddels aan gewend. Eerder ging ze er nog wel eens tegen in, maar tegenwoordig houdt ze al vrij snel haar mond. Hij neemt alle ruimte in met al zijn ideeën over hoe het zou moeten. Tijdens zo’n discussie denkt Ellen: “Mijn mening doet er niet toe, Paul weet het altijd beter, hij zal wel gelijk hebben, hij komt zo zeker over.”
In dit voorbeeld cijfert Ellen zichzelf weg, ze gaat bij zichzelf vandaan. Dat wordt aangezet door verschillende negatieve gedachten over zichzelf en over de situatie. Ellen is zich daar niet van bewust. Ze is zo gewend aan dit patroon van communiceren van haar en Paul, dat ze het als normaal aanneemt.
Stel dat Ellen deze specifieke negatieve gedachten over zichzelf, gaat herkennen? Omdat ze bijvoorbeeld deze cursus volgt. Dan heeft ze direct een eerste stap gezet om dichter bij zichzelf te blijven.
Ze verandert de gedachte: “Mijn mening doet er niet toe, Paul weet het altijd beter, hij zal wel gelijk hebben, hij komt zo zeker over” in een positieve gedachte: “Wat ik zeg is ook belangrijk, mijn mening doet er toe, ik heb vertrouwen in mezelf.” Ze neemt zich voor om deze positieve zin een paar keer per dag te herhalen en ze merkt dat ze in een volgende discussie een kleine vooruitgang heeft geboekt. Ze neemt duidelijker haar standpunt in en Paul luistert naar haar!
Trainen
Het bewust blijven verbinden met gedachten en de beperkende negatieve gedachten omzetten in positieve gedachten, vraagt wel enige discipline van ons. Want elke keer als we stress ervaren of in situaties terechtkomen waar we ons kwetsbaar, onzeker en niet vertrouwd voelen, kiezen we heel snel voor het oude vertrouwde pad en ploppen de ons bekende negatieve gedachten zo weer op.
De volgende 2 opdrachten helpen jou hierbij.
Opdracht: ‘Onderzoek naar de verhouding positieve en negatieve gedachten’
Zoals hierboven beschreven hebben we heel veel gedachten op een dag. Het overgrote deel is onbewust en gaat langs ons heen. Echter, op onbewust niveau zorgt elke gedachte voor een impuls. Als we dan weten dat positieve gedachten een positieve bijdrage leveren aan ons welzijn, is het zeker zinvol om bij jezelf een onderzoekje te starten naar de verhouding tussen positieve en negatieve gedachten bij jou.
Je verdeelt de gedachten die voorbijkomen in 3 categorieën. Dit zijn:
Trek hier op een dag een paar uur voor uit terwijl je gewoon je dingen doet. Probeer geen sturing te geven aan je gedachten die zich in je hoofd vormen. Wees je alleen bewust van wat je denkt en noteer de gedachten.
Aan het einde van de dag ga je de gedachten sorteren. Over welke categorieën gingen de meeste gedachten? Welke vakjes zijn overvol of helemaal leeg?
Beschrijf je ervaring in je schrift of document.
Opdracht: ‘Ik denk’
Deze opdracht voer je gedurende een bepaalde tijd uit om mee aan de slag te gaan. Je kiest bijvoorbeeld een moment uit dat je gaat sporten, of een wandeling maakt. En als je echt een uitdaging nodig hebt, voer je deze opdracht uit als je in gesprek bent met iemand anders.
Je neemt jezelf voor om tijdens de gekozen periode bewust te zijn van zoveel mogelijk gedachten. Elke keer als er een gedachte is zeg je in stilte of hardop “Ik denk” en je ademt een keer bewust in en uit. Je gaat niet op zoek naar gedachten, je laat ze als vanzelf komen en gaan.
Vragen:
Beschrijf je ervaring in je schrift of document.
Opdracht: ‘Transformeer negatieve gedachten naar positieve gedachten’
Zoals je hebt kunnen lezen is het grootste gedeelte van onze gedachten negatief. En negatieve gedachten die steeds weer terugkomen, zorgen voor stress en spanning in je leven en helpen je niet om de weg terug naar jezelf te vinden.
Daarom is het belangrijk om erachter te komen welke negatieve gedachten jouw leven beheersen. Zodat je ze kunt ombuigen naar meer positieve gedachten. Dat is vaak de eerste stap voor de weg terug naar jezelf.
Voorbeelden van negatieve gedachten:
Natuurlijk is er een reden dat deze gedachte steeds weer op de voorgrond verschijnt. En is het zaak om te onderzoeken waar deze vandaan komt. Maar voordat je daar aan begint, helpt het al om heel bewust deze gedachte om te buigen naar een gedachte die vriendelijker is voor jezelf.
In de voorbeelden van hiervoor:
Laat nu een gedachte in je opkomen die regelmatig door je hoofd schiet en jou een vervelend gevoel bezorgt.
Spreek deze hardop uit en merk op wat dat met je doet
Neem nu de tijd om deze gedachte naar een vriendelijke gedachte om te zetten. En spreek deze dan ook hardop uit. Wat merk je op als je deze vriendelijke gedachte hardop uitspreekt?
Als het een hardnekkig gedachte is die jou al heel lang in je leven achtervolgt, is het nodig dat je de vriendelijke gedachte meerdere keren achter elkaar uitspreekt en dat je de zin elke dag herhaalt.
Wat verder helpt is om de vriendelijke gedachte op een post-it op te schrijven en deze op de spiegel in de badkamer op te hangen. Zodat je er elke ochtend en avond aan wordt herinnerd. Geef je zelf gewoon eens een zetje door dit een week lang vol te houden en merk dan op wat het met je doet.
Veel plezier en beschrijf je ervaringen in je schrift of document.
Samenvatting
Onze gedachten zijn een belangrijke motor voor hoe we ons voelen en op welke manier we onszelf gedragen. Daarom is het fijn voor jouw groeiproces dat je je bewust wordt van alles wat je denkt. Positieve gedachten versterken ons groeiproces op een positieve manier. Negatieve gedachten doen het tegenovergestelde. Gelukkig zijn wij in staat om onze negatieve gedachten om te draaien naar positieve gedachten. Door dit met onszelf te trainen.
Vragen: 1. Welke inzichten heb je gekregen in deze les? 2. Wat is het meest waardevol? 3. Welke mogelijkheden en kansen zie je voor je? Beschrijf je antwoorden in je schrift/document |