Les 3 Werkwijze gebruik van metaforen en synchroniciteiten

1. Benoem je waarneming

Waarnemen doe je met je zintuigen. We zien, horen, ruiken en voelen onze omgeving. Benoem (letterlijk) wat je waarneemt. Bijvoorbeeld: “ik zie de blaadjes van de boom vallen” of “kijk, we komen hier op een splitsing van het pad” of “luister, ik hoor een ziekenauto aan komen rijden met de sirenes aan”.

2. Benoem de metafoor of synchroniciteit

Hier komt jouw creativiteit om de hoek. Want waar staan die ‘vallende blaadjes’ voor? De metafoor kan voor iedereen verschillend zijn. De één ziet het als een seizoenswisseling (“Welke nieuwe fase speelt er bij jou?”), de ander als een (af)sterfproces (“Van welke persoon of situatie heb jij recentelijk afscheid genomen?”), weer een ander ziet in de zich vormende bladerdeken op de grond een bescherming voor aldaar levende diertjes (“Wat beschermt jou op dit moment?”). De idee is dat je erop vertrouwt dat de metafoor die bij jou binnenkomt relevant is voor de cliënt met wie je wandelt. Benoem daarom hardop de metafoor naar je cliënt toe.

Nog mooier is het als je op een gegeven moment het benoemen van de metafoor kunt overlaten aan jouw cliënt. Vaak gebeurt dit ook als jullie ‘de smaak te pakken hebben’ in het werken met metaforen en de eerste schroom in het werken met metaforen verdwenen is.

3. Stel een open vraag over de metafoor of synchroniciteit aan je cliënt

Zie de voorbeelden hiervoor. En in het voorbeeld van de synchroniciteit van de ziekenwagen met sirenes kun je bijvoorbeeld de vraag stellen: “Wat vraagt er nu bij jou nadrukkelijk om aandacht?” of “Wat verstoort jouw normale denken en doen op dit moment in je leven?”

Het gebruik van metaforen en synchroniciteiten maakt Wandelcoaching dynamisch en soms ook magisch.
Dynamisch, want het gesprek kan door jouw interventie een heel andere, verrassende wending krijgen. Met mooie verdiepingen op gevoel, beleving en emotie.
Magisch omdat je jezelf de vraag kunt stellen waarom jij nu juist deze metafoor hebt gebruikt en geen andere. De natuur is een rijke bron aan metaforen. Tijdens je wandeling heb je er honderden gepasseerd en evenzoveel laten liggen. Blijkbaar waren de metaforen die je wél hebt gezien en gebruikt, de metaforen die op dat moment met deze cliënt de juiste waren. Daar mag je op vertrouwen.

Tenslotte graag nog aandacht voor ‘stilte’ tijdens Wandelcoaching. Zoals je zult ervaren zijn stiltes tijdens een wandeling makkelijker te hanteren dan tijdens een gesprek als je tegenover elkaar zit. Maak hier gerust gebruik van tijdens de wandeling en laat regelmatig stiltes vallen. Stiltes worden gebruikt ter overdenking, voor zingeving, reflectie, heling en verwerking. Of om het aanwezige gevoel ‘er te laten zijn’ en lekker rustig bij jezelf te kunnen zijn zonder te worden verstoord door te praten. Het is raadzaam en prettig om het laatste kwartier van de wandeling geheel in stilte te laten plaatsvinden. Spreek af met je cliënt dat je het laatste kwartier op de terugweg in stilte laat plaatsvinden en … geniet!