Les 3 Je normen de baas

Een deel van onze normen kennen we, maar er is ook een deel die we niet kennen, terwijl ze wel een rol spelen bij ons gedrag, zonder dat we het door hebben.

Een baby ‘vertelt’ wat hij wel of niet wil zonder zichzelf daarbij te beperken. Tijdens de opvoeding en de ontwikkeling leert een kind (en later een volwassene) dat sommige dingen niet mogen, horen of kunnen. Die normen zorgen ervoor dat bepaalde persoonlijke eigenschappen en daarmee samenhangend gedrag verdrongen worden. Hoe meer je je volgens de normen gaat gedragen, des te lastiger kun je het krijgen.

Waarom is dit onderwerp nou zo belangrijk in de opleiding tot Voeding & Gedrag Adviseur? Omdat juist die normen een belangrijke drijfveer zijn bij alles wat we doen. Veel mensen hebben namelijk het idee dat ze aan allerlei normen moeten voldoen, terwijl ze het eigenlijk niet met die normen eens zijn. De normen overtreden ‘hoort niet’ en heeft gevolgen voor je leven. Om het ‘gezellig’ te houden, steek je veel energie in het aanpassen aan de normen. Deze strijd kost veel energie en zorgt er uiteindelijk voor dat je dingen moeilijk kunt veranderen.

Het ‘aan de normen voldoen’, zorgt ervoor dat onze angst om afgewezen te worden of tekort te schieten, minder de kop opsteekt. Dit is een continu en dagelijks proces, dat grotendeels onbewust gebeurt. Het kan dan ook niet anders dat problemen met ongezonde leefstijl, overgewicht of eetgewoonten daarmee samenhangen. Vergeet ook niet dat dit proces vermoeiend is. We raken geestelijk en emotioneel langzaam uitgeput als er veel van ons gevraagd wordt. Iedereen wordt gedreven door hoe hij/zij wil zijn. Hoe meer we ons bewust zijn van onze eigen drijfveren, des te beter hebben we in de gaten als er bij ons een gevoelige plek geraakt wordt. Als we dat weten en doorhebben kunnen we er (op dat moment) voor kiezen om goed voor onszelf te zorgen. Dit voorkomt dat onrust zich opbouwt, dat energie verloren gaat en zorgt ervoor dat een andere strategie gekozen kan worden.