Les 3 Cholesterol

Er is altijd te veel te doen geweest om cholesterol. Een te hoog cholesterol verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en moet daarom koste wat kost vermeden worden. Momenteel slikken zo’n 2 miljoen mensen statines. Bijkomend advies is vaak om verzadigd vet en eieren te mijden.
Dat we hart- en vaatziekten willen voorkomen, staat niet ter discussie. Maar dat cholesterol alleen maar slecht is voor onze gezondheid, is niet juist.

Een te laag cholesterol is namelijk net zo risicovol voor onze gezondheid.

Cholesterol is nodig voor de volgende processen in ons lichaam:

  • voor de aanmaak van steroïdhormonen, die zijn opgebouwd uit cholesterol
  • voor de aanmaak van galzuren en vitamine D
  • voor het functioneren van de serotonine-receptoren in de hersenen (lage cholesterolwaardes kunnen dan ook leiden tot agressief gedrag, depressie en zelfs zelfmoordneigingen)
  • voor een goede conditie van de celmembranen van elke cel in ons lichaam
  • tijdens de zwangerschap zorgt het voor een goede ontwikkeling van de foetus
  • voor de aanmaak van meyeline, de beschermlaag van onze zenuwcellen
  • voor een goed werkend immuunsysteem.

Een verhoogd cholesterol is geen ziekte maar vaak een teken dat het lichaam uit balans is. Stress, chronisch verhoogde bloedsuikerspiegels en laaggradige ontstekingen zijn belangrijke leefstijl-gerelateerde oorzaken van een verhoogd cholesterol.

Of iemand statines dient te slikken vanwege zijn cholesterolwaarden, is altijd aan een arts om dat te beoordelen. Ga vooral het gesprek aan met de arts (of laat jouw client dat doen) en bespreek of in eerste instantie zou kunnen worden volstaan met aanpassingen in de leefstijl. Het tegengaan van chronische stress en laaggradige ontstekingen en het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel dragen immers bij aan gezonde cholesterolwaardes. Is dit volgens de arts onverantwoord, dan is het zeker aan te raden om naar het slikken van statines, te werken aan een gezonde leefstijl.

Reflectievraag
Welke concrete leefstijl-gerelateerde aanpassingen zou jij iemand adviseren die in overleg met zijn arts heeft besloten in eerste instantie via leefstijl zijn cholesterolwaarden te verlagen?