Les 3 Balans in autonome zenuwstelsel

Bij een gezond dagelijks inspanningspatroon is er balans tussen de sympathische en de parasympathische activiteiten. Inspanning (stress) wordt afgewisseld met ontspanning en rust. Hierdoor kan het lichaam zich fysiek weer herstellen en teruggaan naar de voor ons gezonde normaalwaarden.

Je kunt het autonome zenuwstelsel voorstellen als een balans of een wip: wanneer het ene gedeelte actiever wordt, wordt het andere gedeelte minder actief. Deze balans zorgt ervoor dat wij ons voortdurend kunnen aanpassen aan een veranderende omgeving. Ons ‘gaspedaal’ en ons ‘rempedaal’ moeten goed op elkaar afgestemd zijn en beide moeten even sterk zijn om elkaar in evenwicht te houden.

Om de balans te bewaren is het nodig om de sympathicus alleen dan te laten werken als het nodig is, in situaties waar extra lichamelijke of mentale inspanning wordt gevergd of in levensbedreigende situaties. En om vervolgens de sympathicus zo snel mogelijk weer uit te schakelen en de parasympathicus te laten domineren, zodat je lichaam kan herstellen. Gedurende de dag is je parasympathicus actiever dan je sympathicus. Je lichaam is in rust, er is balans tussen belasting (actie) en herstel. Een ondersteunende en inzicht gevende oefening hierbij is de oefening ‘In Balans’ die bij deze opleiding is opgenomen (module 8, les 1).