Nog een paar punten van aandacht voor deze techniek zijn:
Een focus-oefening werkt! Soms is het direct merkbaar, soms is het nog wat onduidelijk. Weet dat een focus-oefening effectief is en altijd werkt. Het kan zijn dat je tot 2 weken na het doen van de oefening verandering of verschuiving ervaart.
Focussen is werken met ons lichaamsbewustzijn. En dus niet met ons mentale bewustzijn. Het analyseren van wat er precies gebeurt, waar het mee te maken heeft en hoe het werkt heeft hierbij weinig waarde. Lichamelijk ‘voelen’ is waardevoller. En net zoals onze intuïtie kan dat lichamelijk voelen onvoorspelbaar en verrassend uitwerken. Sta hier dus voor open.
Als de cliënt tijdens de oefening ‘naar het hoofd gaat’ of op een andere manier uit de oefening schiet, ga dan altijd terug naar het ‘lichamelijk ervaren gevoel’. Want dat is de kapstok in deze oefening.
Focussen kan je op 2 manieren doen:
1. In stilte; cliënt luistert naar jou met de ogen dicht en ervaart alles in stilte. Hooguit 1 of 2 keer vraag je de cliënt om bevestigend te knikken, zodat je weet dat hij/zij toe is aan de volgende stap
2. In gesprek; cliënt luistert naar jou met ogen dicht en vertelt wat hij/zij ervaart.
Beide manieren zijn even effectief. Het is aan jou als coach om uit te vinden wat het beste bij jou past. Bekijk ook de video’s van Eugene Gendlin op YouTube als je wilt zien hoe hij de sessies uitvoert.
In de volgende les tref je een audiobestand aan van een Focusoefening in stilte.