Les 2 Voordelen van Wandel coaching

Wandel coaching heeft een aantal specifieke voordelen, die het voor elke coach interessant maken om deze coaching vorm toe te voegen aan zijn/haar ‘coaching gereedschapskist’. Deze voordelen zijn onder andere:

  • Je bent buiten in de frisse lucht. Dat geeft je vanzelf een ‘fris’ gevoel in je hoofd.
    De frisse lucht en voorradige zuurstof zijn goed voor ons lichaam en (dus) ook voor onze geest en ons welbevinden.
  • Je bent buiten in de natuur. De natuur is rustgevend en ontspant. Daar hoeven we niets voor te doen, dat effect heeft de natuur automatisch op ons. De natuur inspireert ons ook, onder meer door de kracht en creativiteit die je waarneemt in de natuurlijke processen om je heen. Ook zijn de grote variëteit van leefvormen en verschijningsvormen voor velen een blijvende inspiratiebron. De natuur is ook een altijd aanwezige hulpbron waar troost uit geput kan worden.
  • Je loopt naast de cliënt. Hierdoor is er minder langdurig oogcontact waardoor het contact als minder intens wordt ervaren. Bij ‘normale’ coaching gesprekken kijken we elkaar immers vaak en langdurig in de ogen aan. Zeker voor cliënten die dit niet gewend zijn, kan dit in sommige situaties belastend zijn en biedt Wandel coaching een uitkomst.
  • Je bent actief en in beweging. Beweging vergroot de zuurstofopname in ons bloed. Het lichaam maakt ook dopamine en endorfine aan, de zgn. gelukshormonen. Hierdoor gaan we ons beter voelen en zitten we als vanzelf ‘lekkerder in ons vel’. Aangezien ‘lichaam en geest één zijn’ voelen we ons daardoor ook minder ‘zwaar in het hoofd’. Daarnaast zorgt de lichamelijke inspanning ervoor dat ook onze geest wordt geactiveerd.
  • Je kunt alles wat je in de natuur tegenkomt gebruiken als spiegel voor gebeurtenissen of ervaringen die nu plaatsvinden in je eigen leven.

  • De natuur is een rijke bron voor metaforen (beeldspraak). Denk aan de veranderende seizoenen, vallende blaadjes, opbloeiende planten en bloemen, een splitsing in de weg, een ‘rustbankje’, een kabbelend stroompje water etc., etc.
    Als je de metaforen in het gesprek gebruikt zal je merken dat het gesprek verrassende wendingen krijgt en mogelijkheden biedt om naar diepere gevoelenlagen en emoties van je cliënt te gaan.

Vooral het gebruik van metaforen en synchroniciteiten (‘toevallige’ gelijktijdige gebeurtenissen) maakt van Wandelcoaching een bijzondere ervaring en meer dan een ‘goed gesprek tijdens een wandeling’.