Les 2 Voelen via je lichaam – fysiek voelen

Je kunt je lichaam vastpakken en aanraken, je kunt delen van je lichaam bewegen wat een fysiek gevoel oplevert via je spieren of je huid. Als je ademt kun je de lucht via je neus of je keel naar binnen voelen stromen. En je ervaart verschillende temperaturen via je lichaam, je hebt het koud of warm.

Ik nodig je uit om direct in actie te komen door de volgende kleine opdrachten uit te voeren.

1. Terwijl je dit leest mag je nu je rechter bovenbeen met je hand aanraken. Wat merk je op? Het kan zijn dat je de warmte van je hand door de stof van je kleding op je huid voelt. Of je voelt de huid van je handpalm rechtstreeks op je blote huid van je rechter been. Of wellicht ervaar je een lichte druk van je hand. Gefeliciteerd! Je bent aan het voelen.

2. Ga met je aandacht naar je linker grote teen en wiebel deze heen en weer. Wat merk je op? Voel je dat deze teen een ander oppervlak, de grond, het materiaal van je schoen of de stof van je sokken raakt? Geeft dat druk of is er spanning in en rondom je grote teen? Ook dit is een gevoel.

3. Maak een vuist van je rechter hand. Wat merk je op? Voel je dat je bepaalde spieren aanspant?
Voel je wellicht de druk van je nagels in de handpalm van je rechter hand?

Dit zijn zomaar wat voorbeelden van fysiek voelen die ontstaan door een beweging die je maakt. In dit geval met je hand of je grote teen. Door deze kleine opdrachten zet ik je aan om bewust te voelen.

Vraag: Hoe vaak ben jij je bewust van je lichaam en allerlei fysieke gevoelens die de hele dag door sensaties, prikkelingen, temperatuur verschillen, spierspanning en tintelingen veroorzaken?

Er zijn ook fysieke gevoelens die niet direct door een bewuste actie en/of beweging ontstaan. Heel veel processen in ons lichaam gaan namelijk vanzelf. Als jij bijvoorbeeld hebt geluncht, passeren de ingrediënten van deze maaltijd alle onderdelen van je spijsverteringskanaal. Dat gaat helemaal vanzelf. De meeste voedingsmiddelen bereiken pas na een paar uur de darmen. Stel dat je iets hebt gegeten waar je darmen niet blij mee zijn dan kun je dat fysiek ervaren in de vorm van buikkramp. Of je maag protesteert en brengt een branderig gevoel teweeg.

Dit zijn fysieke gevoelens die niet altijd direct terug te herleiden zijn naar een bewuste actie maar wel onder de noemer ‘voelen’ vallen.

Een ander voorbeeld is dat je merkt dat je een opgejaagd gevoel hebt, dat je hartslag hoger is dan normaal terwijl je rustig op de bank naar een serie aan het kijken bent. Ook dit is een fysiek gevoel. Waar we ons trouwens niet altijd bewust van zijn.

De kracht van ademen

Jouw ademhaling is een prachtig instrument om te verbinden met je lichaam. Net zoals iedereen op deze wereld, adem ook jij dag en nacht, dag in dag uit. Een ogenschijnlijk eenvoudige techniek waarbij je niet stil hoeft te staan, want je kunt het immers niet ‘niet doen’. Natuurlijk kunnen we een tijdje onze adem inhouden, maar we weten allemaal dat minutenlang niet kunnen ademen ons leven bedreigt.

Ademen is onze belangrijkste link met ‘leven’. Het is noodzakelijk om onze eigen motor te kunnen laten functioneren. Als die motor optimaal functioneert, zijn de effecten in ons lichaam voelbaar. We hebben meer energie en we voelen ons vitaler en gezonder. Door bewust te zijn van het effect van de manier waarop je ademt versterk je de verbinding met je lichaam.

Hieronder vind je een ademoefening om je ademhaling te verkennen.

Luister oefening:  ‘Ik voel mijn lichaam’

In deze oefening neem ik je mee om alle fysieke reacties in je lichaam, die er zijn op het moment dat je naar mijn stem luistert, waar te nemen. Je gebruikt je ademhaling als anker, om als je afdwaalt, je aandacht naar je lichaam terug te brengen.

Ik vraag je straks om telkens contact te maken met een lichaamsdeel en te observeren wat je voelt in dat gedeelte van je lichaam. Meer dan dat, hoef je niet te doen.

Als je afdwaalt of misschien wel wakker schrikt omdat je even wegdommelt, is dat helemaal niet erg. Je pakt de draad gewoon weer op.

Als je niets voelt is dat ook helemaal oké en laat je het zoals het is.
Het is niet de bedoeling dat je je daar heel druk over maakt.Beschrijf je ervaring in je schrift of document.

Samenvatting

In deze les heb jij verbinding met je lichaam gemaakt en heb je stil gestaan bij allerlei fysieke reacties die je gedurende een dag ervaart. ‘Fysiek voelen’ is een eerste stap om meer ‘in je gevoel te komen’. Jouw lichaam is namelijk de meest concrete ingang om te leren voelen.

Lichamelijk gevoel kan ons veel informatie geven over hoe we in ons vel zitten en het liegt nooit. De meeste mensen hebben echter niet geleerd om elke dag een paar keer stil te staan bij wat ze in hun lichaam voelen. Laat staan om naar hun lichaam te luisteren. Dat is ook de belangrijkste reden dat we af zijn gedreven van ons gevoel.

Fysiek voelen kun je versterken door vaker fysieke reacties die je ervaart letterlijk te benoemen. Je word je bewust van een fysieke reactie, je observeert zoveel mogelijk wat je voelt zonder dat je er een oordeel over vormt ofwel een negatieve gedachte over hebt.

In het proces van leren voelen, kan het jou kan helpen om je lichaam te bedanken voor alles wat het voor je heeft gedaan. Als je dankbaar bent voor je lichaam zal het kunnen ontspannen.

Vragen:

1. Wat is je het meeste bijgebleven in deze les?
2. Welke inzichten heb je gekregen?
3. Wat wil je nog verder onderzoeken?

Beschrijf je antwoorden in je schrift/document