Les 2 Juiste ademhaling

We halen dag en nacht adem, 24 uur per dag, of we ons er nu van bewust zijn of niet. Hoewel we onze ademhaling bewust kunnen regelen is het normaal gesproken een onbewuste activiteit. Elke keer als we inademen helpen de ribben en de borstspieren evenals het middenrif bij het uitzetten en samentrekken van de longen en het transporteren van zuurstof O2 uit de lucht naar de bloedsomloop. Elke keer als we uitademen wordt er kooldioxide CO2 uit onze longen geperst. De bewegingen van de ademhaling worden gereguleerd door verschillende zenuwcentra in de hersenen. Het ademhalingscentrum houdt in de gaten of het niveau van het koolzuur (CO2) stabiel blijft. Zo is op deze manier de hoeveelheid O2 altijd optimaal in het bloed. 

Omdat er praktisch geen zuurstof in het lichaam wordt opgeslagen resulteert elke ademhalingsstoornis onmiddellijk in een lichamelijk symptoom zoals duizeligheid, misselijkheid of hoofdpijn, pijn op de borst, kortademigheid of zelf flauwvallen.

Hoewel ons autonome zenuwstelsel (de innerlijke automatische piloot) ons automatisch laat ademhalen zonder we er bewust mee bezig hoeven te zijn, is onze ademhaling zeer storingsgevoelig. Afhankelijk van onze stemming, hoe we ons voelen en hoe deze gevoelens veranderen, zal onze ademhaling langzaam of snel, regelmatig of onregelmatig, diep of oppervlakkig zijn.

Wat is de relevantie van de ademhaling in de context van stress?

Als er enige druk wordt ervaren, heeft dat direct invloed op onze ademhaling. En wel vaak op een nadelige manier. Bij stress wordt de ademhaling vaak onregelmatig en oppervlakkig. Ook kunnen er lange perioden zijn waarin ongemerkt de adem wordt ingehouden. Dit betekent dat er niet voldoende zuurstof bij de hersenen komt, wat uiteindelijk leidt tot concentratieproblemen, duizeligheid en een gevoel van onrust.

De juiste ademhaling kan bij stress zorgen dat het lichaam kan ontspannen en het natuurlijk evenwicht weer teruggevonden kan worden. Tegelijkertijd wordt de geest rustiger en kunnen we de controle over onszelf weer terugkrijgen zodat de angst (en de bijbehorende symptomen) verdwijnt.

Ademtechniek De Verkenning en een test hoe je ademt (Oefeningen, testen en technieken les 6 en 8)