Les 2 Hulpvraag helder

De meest gehoorde hulpvragen aan een Voeding & Gedrag Adviseur gaan meestal over te weinig energie, te veel gewicht, niet fit voelen, een strakker lichaam willen, balans vinden, klaar met jojo-effect of ‘een maatje minder’ willen.

Deze hulpvragen roepen direct ook weer nieuwe vragen op.

  • Wat is fit-zijn eigenlijk?
  • Wanneer is iemand fit?
  • Wanneer heb je genoeg energie?
  • Hoe hard of ver wil je kunnen lopen en wanneer draagt hardlopen bij aan afvallen?
  • Hoeveel moet je afvallen om een gezond gewicht te hebben?

Sommige mensen hebben een duidelijk doel voor ogen dat ze zonder verandering van hun leefstijl niet kunnen bereiken. Bijvoorbeeld een marathon lopen of voor een goed doel een berg op fietsen. Ook daarvoor komen mensen bij een Voeding & Gedrag Adviseur.

Wat we altijd zoeken is de intrinsieke motivatie achter de hulpvraag van de cliënt.

  • “Wat gaat jou helpen om je doel ook werkelijk te halen?”
  • “Waar heb je last van waardoor je op eigen kracht het probleem niet kan oplossen?”
  • “Wat houd je tegen?”
  • “Welke valkuil ligt er?”

Ga ook op zoek naar de vraag achter de vraag. Waarom wil iemand afvallen, meer energie of een strakker lijf? Vraag goed door. Stel drie keer de waarom-vraag om tot de kern te komen.

Hieronder volgt een voorbeeld:

Marijke

Marijke is al jaren te zwaar. Als kind had ze al overgewicht, maar nu heeft te een BMI van 36 en heeft daarmee obesitas. Op zich heeft ze helemaal geen last van haar overgewicht, want haar leven is zo ingericht dat ze weinig hoeft te bewegen. Ze woont gelijkvloers en doet eigenlijk alles met de auto. Hoewel ze weet dat ze te zwaar is, heeft ze verder geen gezondheidsklachten. Haar bloeddruk, suiker en cholesterol zijn (nog) goed.

Haar huisarts heeft haar wel meegegeven dat ze wel een groot risico loopt op het krijgen van o.a. hart- en vaatziekten en diabetes II.

Daarom heeft ze contact gezocht met een Voeding & Gedrag-Adviseur. Ze wil graag een gezond gewicht (BMI onder de 25).

Marijke is 42 jaar, 1,78 en 114 kilogram.

Een gezond gewicht (BMI van onder de 25), betekent voor Marijke dat ze minder dan 80 kg moet wegen. Dat is 34 kilogram minder dan dat ze nu weegt. Dat betekent dat ze dus heel veel moet afvallen.

Voor Marijke is het dus heel belangrijk om een goede intrinsieke motivatie te hebben om dit te kunnen realiseren. Het wordt een lang traject om zoveel kilo’s af te vallen.

1. Waarom wil ze afvallen?

Ze geeft aan dat haar huisarts heeft aangegeven dat ze obesitas heeft en daarmee een grote kans heeft op het krijgen van hart- & vaatziekten en diabetes.

2. Waarom is het belangrijk om gezond te blijven voor haar?

Ze heeft een heel fijn leven en wil daar graag zo lang mogelijk van blijven genieten.

3. Waarom is dat zo belangrijk voor haar?

Haar vader is op 56-jarige leeftijd overleden aan een hartinfarct en ze is daar zelf ook bang voor. Terwijl ze zo geniet van het leven. Ze heeft veel leuke vrienden en familie waar ze veel mee onderneemt. Ze houdt van lekker uit eten gaan, naar het theater en vakantie vieren. Maar ze beseft ook dat als ze zo doorgaat, dat de kans op vroegtijdig overlijden en allerlei beperkingen steeds groter wordt.

Het feit dat ze wil blijven genieten van het leven is een grote motivatie om te werken aan een gezond gewicht. Afvallen om het afvallen is minder goed vol te houden. Vraag dus altijd goed door naar de daadwerkelijke hulpvraag. Waarom wil iemand een bepaald doel bereiken. Ga na wat iemand echt beweegt om te veranderen.