Les 2 ‘Gewone’ Superfoods

Je hoeft geen dure superfoods te kopen om een extra boost aan vitamines, mineralen en bouwstoffen binnen te krijgen. Zie hieronder een lijst met ‘gewone’ superfoods:           

1 – Bonen (alle soorten)

Bevat o.a. vetarme eiwitten, vezels, vitamine, ijzer en magnesium.
Velen beschouwen bonen als een minderwaardig product en enkel noodzaak voor vegetariërs. Echter, bonen gaan hart- en vaatziekten tegen, zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel, verlagen hoge broeddruk en verhelpen obstipatie.


2 – Rode en blauwe vruchten (bosbessen, blauwe druif, aardbeien, veenbes, aalbes, kersen, alle overige bessen)

Bevat o.a. vezels, carotenoïden, foliumzuur, vitamine, ijzer, antioxidanten, vitamine B2 en B3. Zeer regelmatig bosbessen eten heeft een fantastische impact op je gezondheid. Ze zijn arm aan calorieën en bevatten veel antioxidanten. Antioxidanten zijn een bescherming voor je gezondheid en gaan onder andere het verouderingsproces tegen.


3 – Broccoli (spruiten, (bloem)kool, rapen, bietjes)

Bevat o.a. vezels, calcium, bètacaroteen en vitamine K. Broccoli is de supergroente onder alle groenten. Het bevat extreem veel vitamines en mineralen en er worden veel gezondheidsclaims aan toegewezen.


4 – Havervlokken (complexe koolhydraten) of lijnzaad, bruine rijst, gerst, tarwe, boekweit, rogge, quinoa, spelt, couscous

Bevat o.a. veel vezels en eiwitten, magnesium, zink, koper, mangaan, selenium  en thiamine. Granen zorgen voor een wisselwerking tussen verschillende stoffen. Naast hun kracht om ziekten te verminderen en je gezondheid te verbeteren zijn granen, omwille van hun prijs en beschikbaarheid, gemakkelijk in je eetpatroon op te nemen.


5 – Sinaasappel (limoen, pompelmoes, mandarijnen)

Bevat o.a. vitamine C, vezels, foliumzuur en pectine. Citrusfruit is rijk aan flavonoïden. Deze stoffen komen ook voor in ander fruit en zaden, granen en thee. Flavonoïden in citrusfruit zijn speciaal. Deze krachtige stoffen vinden we terug in het sap maar vooral ook in het weefsel, pulp en schil van de vrucht. Twee soorten flavonoïden in citrusfruit komen amper in ander producten voor. Dit zijn naringine en hesperidine. Deze stoffen zijn een krachtige antioxidant en hebben de eigenschap dat ze voorkomen dat lichaamscellen muteren (eerste stap ter voorkoming van kanker).


6 – Pompoen (als fruit of als pitjes/zaadjes)

Carotenoïden, vezels, magnesium, vitamine C en E. Ondersteunen het immuunsysteem en stimuleren de natuurlijke aanmaak van ontgiftende stoffen.


7 – Wilde Zalm (heilbot, tonijn, sardientjes, haring, forel, zeebaars, oesters en mosselen)

Bevat o.a. vitamine B, selenium, vitamine D en eiwitten. Bevat belangrijke omega 3 vetzuren. Ze zijn belangrijk voor de cel opbouw en houden de bloeddruk onder controle.


8 – Spinazie (kool, snijbiet, paksoi, raap)

Bevat o.a. lutiéne, bètacaroteen, omega 3, vitamine C, B en mineralen. Samen met bosbessen en zalm behoort spinazie tot de top van de super voedingsmiddelen. Spinazie is onder andere rijk aan vitamine K. Deze vitamine wordt –in tegenstelling tot andere in vet oplosbare vitamines- niet in het lichaam opgeslagen. Daarom moet het regelmatig worden aangevuld.


9 – Tomaten

Bevat o.a. lypoceen, vitamine A en C, potassium, vitamine B6, foliumzuur, chroom en biotine. De stof die tomaten van andere producten onderscheid is lycopeen. Het zorgt voor de rode kleur en is goed voor de gezondheid. Het is een krachtige antioxidant en een natuurlijke zonnefactor voor de huid.  Geconcentreerde tomatensaus werkt het best.


10 – Kalkoen/kipfilet

Bevat o.a. niacine, selenium, vitamine B6, B12 en zink. Vele onderdelen van je lichaam bestaan uit eiwitten. Spieren, organen, huid, haar en enzymen worden grotendeels uit eiwitten gevormd. Proteïne komt in iedere cel voor en zijn daarom onmisbaar om te leven.


11 – Noten (amandelen, pistachenoten, walnoten, pecannoten, hazelnoten, cashewnoten, sesamzaad, zonnebloempitten)

Bevat o.a. omega 3, vitamine E, magnesium, eiwitten en vezels. Veel mensen zien noten als een snack die dik maakt. Wanneer je ongezouten en ongebrande gemengde noten 5 keer per week aan je voeding toevoegt verbetert je gezondheid aanzienlijk. Noten zitten boordevol essentiële stoffen die weer samenwerken tussen verschillende microstoffen in het lichaam.


12 – Yoghurt

Yoghurt bevat prebiotica (onverteerbare ingrediënten die de darmen gunstig beïnvloeden door de groei van bepaalde bacteriën in de darmen te stimuleren) en probiotica (levend micro-organisme) die beide gunstig voor de gezondheid zijn.


13 – Groene thee

Je hoeft geen liters thee per dag te drinken, dagelijks 1 à 2 koppen heeft al een gunstige impact op de gezondheid. Het bevat meer dan 4000 microstoffen die allen een heilzame werking in je lichaam hebben. Verder ondersteunen de aanwezige fytonutriënten de groei van gunstige darmbacteriën.