Les 6 De ademfrequentie meten

Snel ademen betekent automatisch dat spanning in het lichaam aanwezig is en dat er onrust in het hoofd is. We ervaren deze spanning in onze spieren, in onze buik en het kost veel energie.

Vaak sluipt een snelle ademhaling er onbewust in. En dat is logisch want hoe meer we in ons hoofd aanwezig zijn en veel gedachten hebben, hoe minder ruimte er is om met onze aandacht bij ons lichaam te zijn en bij onze ademhaling. Omgekeerd werkt het ook zo. Een rustige ademhaling en rust in het hoofd gaan hand in hand samen. Adem rustig en ook je brein komt tot rust!

We ademen afhankelijk van de omstandigheden tussen de vier en zestig keer per minuut. Eén ademhaling loopt van het begin van de inademing tot het eind van de uitademing, vlak voor het begin van een nieuwe inademing. Het aantal keren dat we per minuut ademen is afhankelijk van fysieke inspanning, maar ook van onze gemoedstoestand. Als je ontspannen op een stoel zit, heb je normaal gesproken aan ongeveer zes keer per minuut ademen genoeg. Het ademen verloopt dan automatisch en je ademt niet echt diep in.

Bij fysieke inspanning ademen we dieper en sneller. Bij wandelen ademen we tien tot zestien keer per minuut. En als we hardlopen versnelt het ademritme tot veertig of zelfs wel tot tachtig keer per minuut. Ook de hartslag gaat omhoog bij een verhoging van de ademfrequentie.

Bij flink nadenken gaat, zoals al eerder beschreven, de ademfrequentie als vanzelf omhoog, zelfs als je op een stoel zit of in bed ligt. Denken of piekeren kan ervoor zorgen dat we vijf keer sneller ademen dan op grond van fysieke behoeften noodzakelijk is. Als het hoofd overstroomt van gedachten en we weten niet meer hoe het is om een rustig of ‘leeg’ hoofd te hebben, wordt dat een gewenning. Op den duur heb je er geen erg meer in dat je veel denkt en onrustig ademt. Dit omdat een actief brein met veel gedachten en een snelle ademhaling ‘normaal’ is geworden. We zijn ons er vaak niet van bewust dat onze gedachten invloed hebben op onze ademhaling en hartslag.

Op deze manier ontstaat een adempatroon van misschien wel twintig ademhalingen per minuut terwijl je rustig op een stoel zit.

-> Pak een stopwatch (bijvoorbeeld die op je mobiele telefoon)
-> Zit even rustig op de stoel
-> Adem dan rustig uit en druk de stopwatch in wanneer je inademing begint
-> Tel gedurende een halve minuut de hoeveelheid inademingen
-> Vermenigvuldig met twee voor het aantal ademhalingen per minuut.