Les 2 De 10 regels van de belangrijkste slaap factoren

Hier volgen de 10 regels van de belangrijkste slaap factoren die optimaal getimed dienen te worden en waar een optimaal strak ritme voor aangehouden dient te worden.

  1. Controleer je ideale slaapstart- en -ontwaak-tijden en houd je daaraan.
  2. Bewegen: overdag, idealiter op je piek-energiemoment. Niet te dicht voor het slapen gaan vanwege de stressprikkels die je wakker kunnen houden.
  3. Eten: gezond, weinig vet, weinig suiker. Niet te hongerig of te vol.
  4. Supplementen: alleen natuurlijke supplementen die de slaap niet verstoren. Wees voorzichtig met melatonine en vooral met slaapmedicijnen.
  5. Piekeren: plan een pieker moment overdag en maak hierover een vaste afspraak met jezelf.
  6. Licht: dim licht 4 uur voor het slapen gaan en geen blauw licht van computerschermen, smartphones etc. Alleen rood/geel. ’s Nachts is het geheel donker.
  7. Cafeïne en alcohol: minimaal of liever nog helemaal niet. Zorg dat het zo minimaal mogelijk in je bloed zit als je in slaap valt.
  8. Kamertemperatuur: 18°C is perfect. Je lichaam moet kunnen afkoelen.
  9. Vermijd plotseling geluid ‘s nachts: organiseer de stilte in je huis, gebruik oordopjes of ritmisch achtergrondgeluid
  10. Powernap en siësta: op vaste tijden overdag slaapje van 10 – 20 minuten tot maximaal 30 minuten. Of pak een complete slaapcyclus van 90 minuten.