Les 11 Opdracht ‘Acceptatie en creëren’


Deze opdracht kun je verspreid uitvoeren over een bepaalde periode, bijvoorbeeld gedurende één specifieke dag of week.

Een creatieproces is een scheppend proces. Het proces kan gaan over creëren van klein naar groot, van niets naar iets en van binnen naar buiten. Er is dus altijd sprake van een beweging. En in de beweging van de creatie komen, bij ons mensen, allerlei gevoelens langs. Fijne gevoelens, vurige en gepassioneerde gevoelens, blije gevoelens, gevoelens van haast en ongeduld en ook onprettige gevoelens omdat het proces bijvoorbeeld niet gaat zoals wij hadden verwacht.

Juist in een creatieproces is het van belang om zoveel mogelijk dat wat niet aangenaam is te accepteren. Dat betekent niet dat je over je heen moet laten lopen of dat je je van je pad af laat brengen maar wel dat je accepteert dat er in een creatieproces onaangename gevoelens langs kunnen komen.


Uitwerking van de opdracht

Word je ervan bewust – speciaal tijdens het creëren – wat er met je gebeurt als er een andere uitkomst is dan je had verwacht.

Stel jezelf dan steeds de volgende vragen:

  • Wat gebeurt er met mij als er iets anders gebeurt dan ik had verwacht?
  • Welke onaangename gevoelens zijn er?
  • En als er onaangename gevoelens zijn, mogen deze er zijn of wil ik ervan af? Oftewel ben ik in de zijn-stand of in de doe-stand?

Merk je dat je in de doe-stand bent? Geef dan ruimte aan deze gevoelens door een paar keer te herhalen: “Het is” en merk op wat dat met je doet.

Sluit af door jezelf te bedanken. Je bedankt jezelf dat je bewust aandacht geeft aan jezelf.


Reflectievraag

  • Welke inzicht(en) heb je gekregen door het bezig zijn met deze opdracht?