Stress, wat letterlijk ‘spanning’ betekent, is lang niet altijd vervelend of ongezond. We onderscheiden de volgende soorten spanning:
Gezonde spanning Zorgt voor betere prestaties. Het lichaam vertoont reacties die helpen om een verandering aan te gaan. Hard werken, druk bezig zijn of een stressvolle situatie doorstaan, het is allemaal te hanteren als we ook zorgen voor regelmatige ontspanning. Inspanning en ontspanning moeten in balans zijn. Als de situatie van gezonde spanning weer voorbij is, zal het lichaam zich weer herstellen.
Ongezonde spanning Indien de gezonde spanning te groot en/of te langdurig wordt, ontstaat ongezonde spanning. Als deze ongezonde spanning niet te lang duurt, kan het lichaam zich nog herstellen.
Chronische spanning Indien de ongezonde spanning te lang duurt ontstaat chronische spanning. Het lichaam heeft dan geen tijd meer om te herstellen. Vaak heeft de persoon in kwestie dit niet door.
Burn-out of overspannenheid De lichamelijke en geestelijke klachten verergeren en de chronische spanning slaat om in een burn-out.
De term ‘stress’ is vandaag de dag een veelgebruikte verzamelnaam geworden voor alles wat met spanning en stress te maken heeft.
Er zijn drie betekenissen van het woord stress:
Stress als een reactie op een externe, belastende situatie. Deze externe factoren noemen we ook stressoren.
Subjectieve verschijnselen die optreden bij iemand die met een stressor wordt geconfronteerd. Dit is het psychologische deel van stress en gaat over hoe iemand stress ervaart, hoe hij/zij erop reageert in gedrag, emoties en cognitie.
Stress als een reeks fysiologische mechanismen die op gang komen naar aanleiding van een reële of vermeende bedreiging/verstoring van ons lichamelijk of psychisch evenwicht. Hierbij gaat het over de werking van ons fysieke stresssysteem. Wat gebeurt er concreet, meetbaar in ons systeem.