Les 1 Verschillende soorten honger

Wij gaan uit van drie verschillende soorten impulsen om te gaan eten:

  • buik/cel-honger
  • smaakhonger
  • onrust/gewoontehonger.

Bij smaakhonger gaat het puur om de smaak. Vaak denken mensen dat iets lang lekker blijft qua smaak, maar het is niet logisch dat de smaak van iets bij de tiende hap nog net zo lekker is als bij de eerste hap. Smaak is een zintuig en deze reageert het heftigst binnen de eerste prikkeling. Daarna zal dit snel afnemen.

De verrassing en het bijzondere zitten ‘m in de eerste happen. Het kan wel zijn dat de handeling van het eten lekker blijft. Iets in je mond stoppen, je mond vol hebben, kauwen en slikken kan heel geruststellend zijn en daardoor lekker. Maar dan heb je het wel over onrust/gewoontehonger en niet over eten voor de smaak! Waaraan kun je het verschil merken tussen eten uit smaakhonger of onrust?


Buik/cel hongerSmaakhongerOnrust/gewoontehonger
Komt wanneer je lichaam energie en/of bouwstoffen nodig heeftKomt onregelmatigKomt vaak in eenzelfde situatie of op dezelfde tijd (bijvoorbeeld na je werk)
Drang naar energie, bouw- en hulpstoffen  Je weet precies wat je wiltJe wilt ‘iets’, je weet niet precies wat en gaat in de kast kijken
Voedzaam eten= eten dat je herkent als eten. Hoe herkenbaarder, hoe voedzamer  Kan een gekke smaak zijn    Meestal pak je iets vertrouwds, bijvoorbeeld chocolade, kaas, drop, chips of drank
Stop je met eten  Wordt snel minder als je eet; de smaak is na een paar happen niet meer zo interessantJe blijft een hol gevoel houden, je wilt méér, het is fijn om te blijven eten
Geeft fysieke verzadiging  Geeft mentale verzadiging. Geeft oprecht plezierHeeft iets onprettigs (onrustigs!)
 Mag moeite en tijd kostenMoet snel/makkelijk

Waarom is het zo belangrijk om smaakhonger en onrust/gewoontehonger van elkaar te onderscheiden?

Omdat smaakhonger te maken heeft met plezier in eten en genieten. Dat maakt deel uit van een gezond voedingspatroon. Onrust/gewoontehonger niet. Die kun je misschien (tijdelijk) dempen met eten, maar hij verdwijnt niet en meestal krijgen mensen, als ze (veel) eten om hun onrust te dempen, achteraf ook nog last van allerlei schuldgevoelens.

Wie veel last heeft van onrust en daardoor gaat eten, kan dus het beste die onrust gaan verminderen. Heel belangrijk bij smaakhonger, is dat je ook echt gaat genieten van de smaak. Je moet goed proeven, zodat je er extra veel plezier van hebt en zodat je merkt wanneer je genoeg hebt.


Anneliek

Anneliek is een gezonde, slanke vrouw van 38. Ze eet gezond en gevarieerd en heeft een gezond gewicht. Ze krijgt alle macronutriënten (in de goede verhouding) binnen en daarnaast haalt ze ook alle nodige vitamine en mineralen (micronutriënten) uit haar voeding. Ze gebruikt verder ook geen supplementen.

Waar Anneliek wel tegenaan loopt is dat ze overdag gezond, puur en gevarieerd eet (ze eet nooit uit pakjes en zakjes en eet veel groenten, fruit en volkoren producten), maar ’s avonds snaait ze elke avond koekjes, chocolade en chips. Ze weet dat dit niet gezond is en zou hier ook graag vanaf willen. Elke dag neemt ze zich voor om ’s avonds niet meer te snoepen, maar het lukt haar (bijna) nooit.

Met haar Voeding & Gedrag-Adviseur heeft ze gekeken waar dit vandaan komt. Ze is erachter gekomen dat het vooral een onrust- & gewoontehonger is. Ze is alleen en ‘s avonds na het eten baalt ze dat ze weer alleen op de bank zit. Dan loopt ze geregeld naar de snoepkast om daar “iets lekker” uit te halen.

Ze voelt zich vaak eenzaam en verdrietig. Al haar vriendinnen hebben een gezin. Dat had zij ook graag gewild. Ze voelt dat het leven niet eerlijk is voor haar en ze weet niet hoe ze dit moet veranderen. Ze zit veel op Tinder om een leuke partner te vinden. Maar na een paar niet zo succesvolle dates, is ze hier ook niet heel enthousiast meer over en voelt de leegte nog groter. Maar toch blijft ze avonden swipen.

Haar Voeding & Gedrag-Adviseur heeft geadviseerd om hier hulp bij te zoeken en heeft haar doorverwezen naar een goede coach. Daar is ze aan de slag gegaan wat haar echt gelukkig maakt en hoe ze weer regie over haar leven kan krijgen.