Les 1 Inleiding

Superfoods zouden door een hoog gehalte aan goede voedingsstoffen en antioxidanten allerlei positieve effecten hebben op de gezondheid. Maar geclaimde gezondheidseffecten van superfoods zijn over het algemeen niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd.

Voorbeelden van superfoods zijn gojibessen, cacaobonen, hennepzaad en tarwegras. Maar ook bessen, rode druiven, knoflook, vette vis (omega-3-vetzuren), olijfolie, bepaalde noten en donkere chocolade worden wel als superfood gezien.

Niet één voedingsmiddel kan alle essentiële voedingsstoffen leveren die het lichaam nodig heeft. Gevarieerd eten is de beste manier om alle belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen.

Gezondheidseffecten
De meeste superfoods bevatten voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en antioxidanten die gezondheid bevorderende eigenschappen hebben. Deze stoffen komen ook voor in gewone voedingsmiddelen. Het kan dus meestal geen kwaad om superfoods ter aanvulling van een gezond eetpatroon te gebruiken, maar eet niet alleen superfoods.

Let op variatie
Veel superfoods vallen in de categorie groenten en fruit. Het geven van het etiket superfood aan bepaalde fruit- of groentesoorten wekt de indruk dat het eten van deze soorten gezonder is dan het eten van andere soorten. Veel eten van een bepaald soort fruit, betekent over het algemeen dat van andere fruitsoorten minder wordt gegeten. Er zijn geen wetenschappelijke bewijzen dat het eten van één bepaald soort fruit voordelen voor de gezondheid oplevert. Ook is er niet één bepaalde groente die in alle voedingsstoffen kan voorzien. Verschillende soorten fruit en groenten eten is de beste manier om alle belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen.