Les 1 Inleiding

Deze opleiding richt zich op het begeleiden van gezonde personen. Veel klachten en ziekten hebben echter te maken met ontstekingen in het lichaam. Daarom is het belangrijk om hier toch iets van te weten hoe dit werkt. Stuur een cliënt met serieuze klachten altijd door naar de huisarts.


Meestal wordt een ontsteking gezien als iets positiefs. Als die niet zou optreden, zouden ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen ons lichaam kunnen overnemen en ons doden. Maar er is nog een ander soort ontsteking, die wel schadelijk kan zijn, omdat die op een onjuiste manier tegen onze lichaamscellen wordt ingezet. Dit type ontsteking is altijd actief en kan zich ophouden in je hele lichaam. Het wordt vaak ‘chronische ontsteking’, ‘lage graad ontsteking’ of ‘systemische ontsteking’ genoemd.

Er wordt aangenomen dat chronische, systemische ontsteking één van de hoofdoorzaken is van een aantal  ernstige ziektes op de wereld. Het gaat onder andere om obesitas, hart- en vaatziektes, diabetes 2, metabool syndroom, de ziekte van Alzheimer, depressie en talrijke andere aandoeningen. Het is echter niet precies bekend wat de oorzaak van de ontstekingsreactie nu eigenlijk is.

Obesitas lijkt ook voor lage graad ontstekingen te zorgen. Door te veel eten, groeien de vetcellen waardoor de vetcellen onder druk komen te staan en gaan ontsteken. Hierdoor komen cytokines vrij (IL-6 en TNF). Deze cytokines bezetten de receptoren van cellen, waardoor verschillende hormonen niet meer aan kunnen haken om hun werk te doen. Zo ook het hormoon insuline. Daardoor kan men insulineresistent raken waardoor verschillende organen kunnen gaan vervetten en ontsteken.