Les 1 Inleiding

Ook ‘Roken’ en ‘Alcohol’, de R en A uit de BRAVO-factoren, hebben invloed op de gezondheid en maken dus ook deel uit van een gezonde leefstijl.

Overgewicht, inactief gedrag, stress-symptomen en slapeloosheid zijn signalen dat mensen uit balans zijn. ´Uit balans zijn´ kan ontaarden in een extreme situatie: verslaving.

Verslaving is een toestand waarin een persoon fysiek en/of mentaal van een gewoonte of stof afhankelijk is, zodanig dat hij/zij deze gewoonte of stof niet of heel moeilijk los kan laten. Het gedrag van de persoon is voornamelijk gericht op het verkrijgen en innemen van het middel, of het handelen naar de gewoonte, ten koste van de meeste andere activiteiten. Als het lichaam de stof of gewoonte moet loslaten kunnen er (ernstige) ontwenningsverschijnselen optreden. Om af te kicken van een verslaving is meestal professionele hulp nodig.

Alcohol, drugs, koffie, sigaretten, te veel of te weinig eten, gokken, dwangmatig shoppen, porno/seks, te hard en te veel werken, te veel of te weinig bewegen: overal liggen verslavingen op de loer. Ze zijn er in verschillende soorten en gradaties, maar één ding hebben ze gemeen: ze houden de mens gebonden. De mens is bedoeld om vrij te zijn en om gezonde keuzes te kunnen maken, niet om ‘een slaaf’ te zijn. Als je verslaafd bent aan ongezonde gewoonten is het extra moeilijk om gezondere keuzes te gaan maken. Voorkomen is daarom altijd beter dan genezen. De weg terug is vaak lang en moeizaam.