Les 1 Inleiding

De hoeveelheid slaap die mensen nodig hebben varieert van 6 tot 9 uur.  De meeste vrouwen hebben 8 uur slaap nodig en de meeste mannen 7,5 uur. Vooral de efficiëntie is bepalend of iemand met een bepaald aantal uren fit wakker wordt: hoe dieper de slaap, hoe efficiënter. Timing en ritme zijn de sleutelwoorden hiervoor.

Ons gedrag is één van de belangrijkste pijlers. Ons gedrag is van invloed op onze slaap en natuurlijk ook andersom. Onder gedrag verstaan we fysiek en mentaal gedrag. Timing van het soort van beweging en de gedachten die we laden in ons brein.

Zorg ervoor dat de prikkels uit de omgeving optimaal getimed zijn. Alles wat de zintuigen prikkelt, heeft invloed. Geluid en vooral licht zijn hier cruciaal.

De stoffen die we tot ons nemen bepalen onze interne stofwisseling. Houd er een gezond eetpatroon op na en zorg dat slaap verstorende stoffen vermeden worden en in elk geval optimaal getimed zijn.

Als de timing op orde is dan is het zaak om een goed ritme, ofwel patroon, aan te houden. Onze gewoontes bepalen namelijk hoe en wie we zijn.

Slaap ritme maakt slaap efficiënt. Hiervoor is een strak ritme van belang van ons gedrag, van de omgevingsprikkels en van onze voeding.

Elke dag op dezelfde tijden slapen maakt slaap efficiënt. Ga voor jezelf na wat jouw ideale tijden zijn en houd dit ritme aan. Voor de meeste mensen is dat tussen 10 en 11 uur ‘s avonds. Luister naar je gevoel: wanneer ben je moe en wanneer heb je energie? Bij afwijking is het van belang om te rekenen met de slaap cyclus van 90 minuten. Tel deze door want dit geeft je een indicatie wanneer de volgende “slaaptrein” langs komt. Gebruik deze ook voor powernaps overdag.