Les 1 Inleiding

Een essentieel onderdeel van het coachen is het ‘in verbinding zijn’ met de cliënt. Hiervoor is ‘rapport’ (uitgesproken op zijn Frans), oftewel ‘goed contact’ nodig met de cliënt. Als er sprake is van rapport voel je het aanwezige vertrouwen, de betrokkenheid en het wederzijdse respect.

Rapport ontstaat op grond van herkenning, een gevoel van hetzelfde zijn, bij elkaar te horen, bij dezelfde ‘club’ te horen. Heb jij je ooit wel eens afgevraagd waarom supporters sjaaltjes en T-shirts dragen van hun favoriete sportclub? Dat is om aan te geven bij welke ‘club’ zij horen. Komen zij supporters tegen van dezelfde club, dan herkennen zij elkaar aan de clubkleuren en hebben direct een band met elkaar, ook al zijn ze verder volkomen vreemden voor elkaar. Dat is het verbindende effect van ‘bij elkaar horen’.

In coaching maken we gebruik van deze basisbehoefte van mensen om ‘bij elkaar te horen’ en gaan wij op zoek naar overeenkomsten tussen ons als coach met onze cliënt. Dat doen we door af te stemmen op de cliënt.