Les 1 Definitie van coaching

Onder ‘coaching’ verstaan wij ‘het begeleiden van iemand op zijn of haar eigen ontwikkelpad’. Belangrijke elementen in deze definitie zijn:

  • Begeleiden; iemand begeleiden betekent dat je iemand vergezelt op zijn/haar weg. En het is doorgaans een tijdelijke activiteit. Je gaat als het ware met iemand mee en loopt naast hem of haar. Letterlijk en figuurlijk. Niet ‘ervoor’ wat richting aangeeft en niet ‘erachter’ waardoor een cliënt (diegene die wordt gecoacht) je niet meer ziet, daar vervolgens onzeker over wordt en het gevoel krijgt dat je hem/haar niet steunt.

  • Zijn of haar eigen pad; het is het pad van iemand anders. Daar moet je respectvol mee omgaan. En ervoor waken dat jij jouw mening, oordeel of advies geeft. Want dat is van jou, niet van jouw cliënt en daarmee per definitie niet 100% passend op zijn/haar situatie. Als coach ben je meer toeschouwer dan ‘helper’ op de weg die jouw cliënt aflegt.

  • Ontwikkelpad; de cliënt komt bij de coach om zichzelf te ontwikkelen. Als de cliënt zichzelf ontwikkelt, is er beweging en beweging is cruciaal voor het coachen. Want ‘in beweging zijn’ leidt tot waarneembaar gedrag en dan vindt er verandering plaats. Onder jouw begeleiding als coach gebeurt dat in de richting van het gewenste doel.

    Iemand goed kunnen coachen vereist specifieke vaardigheden die je in deze opleiding leert. Een aantal vaardigheden ken je misschien al of heb je al eerder in een bepaalde vorm geleerd. Onthoud dat coachen geen aangeboren talent is maar een vak dat je kunt leren door de theorie tot je te nemen en vooral door heel veel te oefenen. Want coachen is een praktisch vak, een vak dat iedereen kan leren!